Centralna banka Turske poziva građane da zlato konvertuju u lire

U skladu sa državnom inicijativom za rast lire, Centralna banka Turske (CBRT) poziva građane da zlato i ostala sredstva zamjene za nacionalnu valutu.

Ranije u toku mjeseca predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan) najavio je da će trezor i centralna banka nadoknaditi gubitke za osobe koje devizne depozite na svojim računima zamene za liru, u slučaju da njena vrijednost nastavi da pada.

Nakon predsjednikovog saopštenja CBRT je počela da podržava vladine inicijative, a stanovnici koji su imali devizne depozite do 20. decembra imali su mogućnost da iskoriste ponuđene pogodnosti, piše Capital.com.

Iz CBRT je saopšteno da će slične inicijative biti usmjerene i na one građane koji posjeduju depozite u zlatu i druga sredstva, ukoliko odluče da iste konvertuju u liru.

Ovo saopštenje dovelo je do značajnog jačanja vrijednosti lire. Nakon rasta od 47 odsto 21. decembra, lira je nastavila uzlaznom putanjom, pa se kurs dolara prema liri 24. decembra našao na 10,31 poena.

Ove nedjelje vrijednost lire je ponovo počela da pada, pa je dolarski kurs dostigao 12,06 poena, dobijajući tako na vrijednosti 3,83 odsto.

Check Also

Šta su stagflacija, šrinkflacija i skimpflacija – i da li su gore od inflacije?

Da li ste se spremili i otišli u svoj omiljeni restoran, samo da biste otkrili …

Leave a Reply

Your email address will not be published.