Bez KAP-a višak struje oko 80 miliona eura

Dodajte komentar

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) će naredne godine imati višak električne energije od oko 470 gigavat-časova (GWh), pokazuje podaci iz već usvojenog energetskog bilansa za narednu godinu, kao i ugovorenih izmjena zbog smanjenja potrošnje u Kombinatu aluminijuma.

Ukoliko bi se ova količina za cijelu godinu prodala na tržištu po jučerašnjoj dnevnoj cijeni na referentnoj Mađarskoj energetskoj berzi od 176 eura za megavat-čas (MWh) dobila bi se suma od 83 miliona eura, pišu Vijesti.

Ako bi se prodala po cijeni koja je nuđena Unipromu za KAP od 120 eura za MWh, to bi bilo 56 miliona, a ako bi se prodala po cijeni koju je do sada plaćao Uniprom taj iznos bi bio 21 milion eura.

Prema energetskom bilansu za narednu godinu kojeg je Vlada usvojila početkom decembra ukupna proizvodnja struje u 2022. godini bi iznosila 3.519 GWh, dok je potrošnja bila predviđena na 3.572 GWh, odnosno ukupan nedostatak bi iznosio 53 GWh.

U toj ukupnoj potrošnji nalazio se i Kombinat aluminijuma sa 586 GWh, dok su prije dva dana iz Uniproma poslali EPCG novi zahtjev za snabdijevanje strujom u 2022. godini u kojem traže svega 61,3 GWh.

Tako da će EPCG naredne godine umjesto nedostatka od 53 GWh imati višak od 471 GWh.

Prema ranijem energetskom planu KAP je činio 16,5 odsto ukupne potrošnje,a sada će pasti na svega 1,7 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *