Vlada usvojila Strategiju digitalne transformacije

Vlada Crne Gore je, na predlog Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, usvojila Strategiju digitalne transformacije Crne Gore 2022-2026 sa Akcionim planom za 2022-2023. godinu, koja predstavlja razvojni okvir kojim se definišu preduslovi i inicijative potrebne za brzu adaptaciju u sve kompleksnije digitalno okruženje, te agilan i proaktivan razvoj digitalne Crne Gore.

„Strategija digitalne transformacije ključna je komponenta ispunjenja digitalnih ambicija, kao i sredstvo uz pomoć kojeg će biti unaprijeđene javne usluge i korisničko iskustvo, osnažene digitalne vještine cjelokupnog društva, smanjen digitalni jaz, ali i omogućena digitalna transformacija i efikasno upravljanje njome u cijeloj zemlji”, saopštila je minsitarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Izazovi u digitalnoj transformaciji Crne Gore adresirani su kroz dva strateška cilja koja oslikavaju digitalnu stvarnost i dalje se kanališu u okviru sedam operativnih ciljeva kroz prioritetne oblasti odnosno grupe aktivnosti u cilju postizanja željenog napretka, kazala je ministarka Srzentić.

Prvi strateški cilj, kako je napomenula, stavlja fokus na unapređenje kapaciteta i sposobnosti za digitalnu transformaciju, a drugi na jačanje digitalne svijesti crnogorskog društva i digitalne konkurentnosti ICT sektora.

„Crnu Goru moramo učiniti konkurentnom u regionu, u Evropi, pa i u svijetu. Dok smo okrenuti našem dugoročnom ekonomskom oporavku, građani Crne Gore očekuju da budu podržani i povezani, da njihovi podaci budu sigurni, bezbjedni i dostupni, da većinu stvari mogu odraditi u potpunosti onlajn, da ne čekaju u dugim redovima u javnim institucijama, u svakodnevnoj interakciji sa javnom upravom ili privredom, i da ne troše ogromne količine papira kako bi neki zahtjev ispunili“, kazala je Srzentić.

„Strategija će pomoći da, kroz brojne aktivnosti u saradnji sa drugim ministarstvima, IKT kompanijama, civilnim i akademskim sektorom, obezbijedimo da građani imaju digitalne vještine i pristup da učestvuju, rade i uspiju u digitalnom svijetu, te da su u centru dizajna usluga i politike i aktivno učestvuju u izradi vladinih programa i usluga“, napomenula je Srzentić.

Kao najznačajnije aktivnosti na kojima će Ministarstvo raditi sa partnerima, ministarka Srzentić ističe jačanje digitalnih vještina i razvoj IT kadra od strateškog značaja za Crnu Goru. “Već sada kao najvažnije aktivnosti ističemo pokretanje Digitalne akademije – platforme za edukaciju javnih službenika, studenata i osjetljivih grupa stanovništva.

Takođe, Ministarstvo u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore i ICT poslovnom zajednicom radi na formiranju Instituta, čiji je cilj kreiranje brzih obrazovnih programa za dokvalifikaciju inženjera u skladu sa potrebama tržišta i prekvalifikaciju nezaposlenih visokoškolaca za osnovne IT poslove. Cilj nam je da zajedno radimo na razvoju novih programa obuka i zanimanja, jačanju digitalnih vještina i IT kadrova, što će biti najveći resurs na putu razvoja digitalne Crne Gore”, naglasila je ministarka Srzentić”.

“Kao javni službenici, ali i kao zaposleni u privatnom sektoru, svi želimo da osiguramo da politike, proizvodi i usluge koje dizajniramo ispunjavaju potrebe korisnika, bilo da su naši korisnici roditelji, studenti ili starije osobe. Cilj nam je da unaprijedimo kapacitete i sposobnosti za digitalnu transformaciju Crne Gore, ali i ojačamo digitalnu svijest crnogorskog društva i digitalne konkurentnosti ICT sektora. Samo udruženim snagama možemo uspješno implementirati sve aktivnosti iz Strategije digitalne transformacije i raditi na unapređenju cjelokupnog digitalnog ambijenta“, zaključila je Srzentić.

Check Also

Izgrađeno je 578 solarnih elektrana kod domaćinstava

Do kraja prošle sedmice izgrađeno je 578 solarnih elektrana kod domaćinstava, dok je na firmama …

Leave a Reply

Your email address will not be published.