Telenor krupno korača ka 5G inovacijama

Dodajte komentar

4iG je započeo svoj investicioni ciklus industrije 5G u Crnoj Gori obezbeđujući optimalnu kombinaciju blokova radio spektra od 2,6 GHz TDD (Vremenski dupleks) i FDD (Frekvencijski dupleks).

Kupovinom dodatnog spektra i ulaganjem u opremu Telenor će u narednom periodu investirati više miliona eura u razvoj mreže. Učešćem na aukciji spektra u organizaciji Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) Telenor je, uz snažnu podršku novog vlasnika, mađarske kompanije 4iG, potvrdio da vjeruje u ovo tržište, i da će kao pokretačka snaga daljeg razvoja svojim uslugama ubrzati oporavak cjelokupne crnogorske ekonomije.

“Učešće na aukciji spektra dokaz je našeg snažnog opredeljenja da razvijamo telekomunikaciono tržište u Crnoj Gori. Zahvaljujući mreži vrhunskog kvaliteta koju imamo i daljom digitalizacijom društva u Crnoj Gori nastavićemo da radimo na stvaranju boljih prilika za sve“, rekao je Branko Mitrović, izvršni direktor Telenora.

Telenor dijeli viziju Crne Gore za razvojem digitalne ekonomije i inovacija, i snažno doprinosi da tehnologija budućnosti od Crne Gore napravi centar inovacija i na globalnom nivou.

“Da bi 5G zaživio, neophodno je partnerstvo poslovnog i javnog sektora, Vlade i regulatora kao začetnika stvaranja novog eko-sistema. U tome se ogleda zrelost tržišta za primjenu nove tehnologije,” kazao je Mitrović.

U kombinaciji sa spektrom stečenim na prethodnim aukcijama, novi blokovi će nam omogućiti da nastavimo da pružamo konkurentnu mrežu svjetske klase i u narednom periodu. Blok 1×20 Mhz na 2.6GHz TDD dijelu spektra je idealan za buduće primjene u razvoju 5G tehnologije posebno u dijelu konvergencije IT-a i sistemskih integracija što je i specijalnost 4iG Grupe. Ovaj spektar će biti koristan u obezbijeđivanju robustnog i efikasnog rješenja za 5G internet pristup crnogorskim domaćinstvima i malom biznisu, dok sa druge strane ima idealne karakteristike da omogući primjenu Industrija 4.0 privatne 5G mreže i digitalnih rješenja za crnogorsku privredu. Blok 2x15MhZ u FDD dijelu spektra omogućiće skoru podršku dinamičnom rastu 4G internet saobraćaja i omogućiti Telenoru da odbrani poziciju najbolje mobilne mreže, koju Telenor drži već dvije godine za redom.

“Veoma smo zadovoljni ishodom aukcije. Pored temelja za razvoj novih tehnologija, kupovina dodatnog spektra će već u narednim mjesecima svim korisnicima donijeti još bolju pokrivenost mobilnim internetom, brži prenos podataka i vrhunsko korisničko iskustvo čak i u periodima najgušćeg saobraćaja, npr tokom ljetnje sezone,“ zaključio je Mitrović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *