Ministarstvo finansija prihvatiće amandmane poslanika vrijedne 65 miliona eura

Ministarstvo finansija prihvatiće amandmane poslanika vrijedne 65 miliona eura, kazao je juče ministar finansija Milojko Spajić na sjednici Odbora za ekonomiju. Rekao je da je dogovorio sa parlamentarnom većinom milion po poslaniku, 15 miliona za opštine i deset miliona eura za više potrošačkih jedinica, iako je prošle sedmice najavio da neće prihvatiti nijedan amandman, jer je iz budžeta uklonjena mogućnost zaduživanja države. Prihvaćen je i amandman Demokrata da sva djeca do 18 godina primaju dječiji dodatak, pa će biti potrebno da neko iz parlamentarne većine predloži amandman koji će omogućiti dodatno zaduženje države.

Osim toga, Vlada je predložila garancije za CGES od 16 miliona eura i za Montekargo od pet miliona eura. Na odluku o zaduživanju u 2022. godini je povećala iznos nedostajućih sredstava sa 500 na 535 miliona.

Odbor razmatra 163 amandmana, od kojih je DF podnio više od 100.

Za potpredsjednika ovog odbora, kojim predsjedava Vladimir Joković (SNP) izabran je Petar Ivanović (DPS).

Putovanja

Ministar je prihvatio amandman Miodraga Lekića (Demos) da se smanje rashodi za službena putovanja, konsultantske usluge i reprezentacije sa planiranih 37,8 miliona na 29 miliona eura.

– Oko 90 odsto troškova službenih putovanja odnosi se na Ministarstvo vanjskih poslova. Za konsultante od dodatnih 800.000 eura, 500.000 eura ide Ministarstvu kapitalnih investicija za kapitalne projekte – rekao je Spajić.

Prihvaćen je amandman Miluna Zogovića (DF) da se opredijeli 482.900 eura za izgradnju puta u Plavu i dva amandmana Marka Milačića (Prava) kojim je tražio 479.644 eura za uređenje Amfilohijeve biblioteke u Manastiru Stanjević i 490.000 eura za zaposlenje na neodređeno asistenata u nastavi.

Momo Koprivica (Demokrate) predložio je amandman da poslanici i članovi Vlade nemaju pravo na stanove i da se formira radno tijelo koje će ispitati ranije dodjele sredstava. Prihvaćen je i njegov zahtjev da se za gradnju urgentnog bloka u Nikšiću izdvoji još 200.000 eura, kao i 60.000 eura za sanaciju ambulante u Velimlju.

Genci Nimanbegu (Forca) tražio je pola miliona eura za rekonstrukciju kaldrme u Starom gradu Ulcinj, te novac za još projekata u tom gradu.

– Vaši amandmani su mi prihvatljivi, ali moram da ih odbijem jer u budžetu nema novca za njih. Razgovarajte sa parlamentarnom većinom, ako prihvate veće zaduženje, prihvatiću Vaše amandmane na plenumu – rekao je Spajić.

Miloš Konatar (Ura) predložio je četiri amandmana kojima se, pored ostalog, povećava iznos za razvoj IT sektora za 250.000 eura. Zeleno svjetlo dobio je i amandman Strahinje Bulajića (DF) kojim je tražio 850.000 eura za obavljanje geoloških istraživanja, te Suade Zoronjić (Ura) kojima je tražila više novca za rekonstrukciju bolnice i škola u Bijelom Polju.

Dragan Bojović (DF) tražio je 450.000 eura za sportsku salu Gimnazije u Danilovgradu i 130.000 eura za dodatne radove na bulevaru ka Danilovgradu, što je prihvaćeno. Odbijen je amandman Borisa Mugoše (SD) da se od novca namijenjenog za službena putovanja 1,3 miliona preusmjeri na besplatnu užinu i prevoz djece iz socijalno ugroženih porodica, kao da se preusmjeri milion eura sa ugovora o djelu na zapošljavanje lica sa invaliditetom i stambene potrebe penzionera.

Zarade

Prethodno je DF povukao amandmane da se povećaju koeficijenti na plate ustavnosudskih savjetnika i sekretara parlamentarnih odbora sa 10,38 na 13,83. Amandmane je predao Milun Zogović, ali je odustao jer ih nije prihvatila Branka Bošnjak koja je predložila zakon, uz obrazloženje da je povećanje plata ljekarima prioritet. Bošnjak je kazala da, zbog manjka novca u državnoj kasi, predlaže da zakon važi od 1. januara 2022. za zdravstvene radnike, a za univerzitetske profesore od 1. januara 2023. godine.

Branko Radulović (PZP) saopštio je da pet miliona eura od prihvaćenih amandmana tog poslaničkog kluba preusmjerava za zdravstvo ili povećanje penzija, što je Spajić prihvatio. Predrag Sekulić (DPS) je prigovorio da je neozbiljno pogađati se o amandmanima na ovaj način. Prihvaćen je amandman Raška Konjevića (SDP) i Mugoše da stopa PDV na ugostiteljske usluge bude sedam odsto od 1. januara, zbog čega je Spajić negodovao, prenosi Pobjeda.

Pomoć i rudarima iz Berana

Ministarstvo ekonomije prihvatilo je amandman Jovanke Bogavac (PZP) da se rudari beranskog rudnika uglja obuhvate zakonom o pomoći penzionerima rudarskog i metalskog sektora.

Zakonom koji je predložilo Ministarstvo planirana je isplata po 12.000 eura penzionerima iz tih sektora.

Check Also

Ziraat bank Montenegro zapošljava: Glavni službenik za informacionu bezbjednost

Ziraat bank Montenegro AD raspisuje oglas za izbor:   Glavni službenik za informacionu bezbjednost – 1 …

One comment

  1. Vašarište Odović i dalje radi… Mašala…

Leave a Reply

Your email address will not be published.