Komisija za reviziju i tehnički prijem: Nije poznato kada će autoput biti otvoren

Kada će radovi na autoputu biti završeni i kada će autoput biti pušten u saobraćaj i dalje nije poznato, jer kako su saopštili iz Komisija za reviziju i tehnički prijem, vrlo je nepopularno “licitirati” sa rokovima. Polovinom novembra su kazali da bi mogao biti otvoren do kraja ove godine, a najkasnije do maja. Nova godina dolazi za nekoliko dana, pa su sve prilike da se neće otvoriti, a pitanje je i hoće li biti spreman i za 15. januar, za kada je otvaranje najavio premijer Zdravko Krivokapić.

– Bez obzira na razvoj situacije ostaćemo pri ranijim projekcijama koje smo dali novinarima. Pretpostavljamo da bi Komisija za tehnički pregled odmah mogla dati izvještaj kad radovi budu završeni (ovo se posebno odnosi na uspostavljanje svih komunikacija), ali nismo sigurani da bi ovaj izvještaj bio afirmativan. Mora se ipak sačekati ključna tehnička dokumentacija, kojom se nedvosmisleno može potvrditi bezbjedno puštanje u saobraćaj. Mislimo da su konekcija struje, vode i digitalnog upravljanja sada ključne pozicije od čije realizacije zavisi pozitivan izvještaj o tehničkom pregledu, na osnovu čega bi Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma moglo da donese konačnu odluku o puštanju u saobraćaj ove prve dionice autoputa u Crnoj Gori – ističu iz ministarstva.

Vlada je prošlog četvrtka usvojila informaciju u kojoj je navedeno da nisu gotovi svi radovi na autoputu. Tako je procenat gotovosti radova na petlji Smokovac oko 98.7 odsto radova. Prema izvještaju izvođača, do sada je izrada kablovske kanalizacije za 20 kV kablovskog razvoda za trajno napajanje električnom energijom na otvorenoj trasi i mostu Moračica završena za oko 97 odsto kablovske kanalizacije…

Iz ovog vladinog resora su istakli da prije svega treba imati na umu da se prvi put u Crnoj Gori gradi ovakav zahtjevan infrastrukturni projekat.

– Komisije za reviziju i tehnički pregled, koje je formirala država, od samog početka realizacije projekta su aktivne i na neki način predstavljaju logističku podršku Upravljaču projektom – Monteputu, kojeg je Vlada imenovala shodno neophodnoj organizaciji u sprovođenja ovog velikog projekta. Pri tome, pod Projektom treba posmatrati cjelokupni proces koji sadrži projektovanje, reviziju projekata, izvođenje, nadzor nad izvođenjem i uporedni tehnički pregled i na kraju tehnički prijem koji predstavlja preduslov za puštanje objekta u eksploataciju – navode iz ministarstva.

Kada je riječ o puštanju u saobraćaj, iz ministarstva ističu da ovo pitanje isključivo zavisi od revnosti izvođača na ovim sada ključnim pozicijama.

– Ovdje treba napomenuti da su u ovim radovima uključene i naše firme čiji radovi se preklapaju sa radovima za koje je zadužena kineska kompanija CRBC koja je do sada solidno ispunjavala očekivane obaveze, a posebno u otežanim uslovima prisustva pandemije. Ukoliko bi radovi bili završeni do planiranog datuma uključujući i ključne funkcionalne probe rada uređaja i funkcionisanja sistema, ne vidimo prepreku da komisija, ako se u to uvjeri na terenu, da zeleno svjetlo samo zbog eventualno nedostajuće ili neprikupljene dokumentacije – ističu iz ministarstva.

Kada radovi na autoputu budu gotovi, državna komisija za tehnički pregled sačini konačni pozitivni izvještaj, upućuje ga Upravljaču projektom “Monteput”, koji je dužan da obavijesti investitora da je projekat završen. Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma svečano će dati upotrebnu dozvolu, kada investitor, odnosno Ministarstvo kapitalnih investicija dostavi svu neophodnu dokumentaciju, na osnovu koje će ova dionica autoputa biti puštena u saobraćaj.

Državne komisije od početka uključene

Državna komisija za reviziju je od početka realizacije veoma aktivno radila, a aktivnosti su posebno bile intenzivne na samom početku, a bila je uslovljena pristizanjem tehničke dokumentacije koju je pripremala kineska kompanija.

– Tako je imala ključnu ulogu na samom početku, kako na pripremnim radovima tako i na glavnim objektima. Njena aktivnost je kasnije smanjivana, ali je bila neophodno prisutna za određene faze koje su mogle po dinamici napredovanja radova da se pregledaju i kasnije. Posebno je važno njeno stalno prisustvo u slučajevima takozvanih krupnijih izmjena projekata, kada je komisija morala odobravati izmjene. Izmjene su, na ovakvom krupnom i komplikovanom projektu neminovne, ali je glavni građevinski nadzor, mogao samo registrovati sitnije izmjene u građevinskom dnevniku – navode iz ministarstva.

Kada je riječ o državnoj Komisiji za uporedni tehnički pregled, ona je formirana kako bi sve radove pratila od početka i imala detaljan uvid “prije zatvaranja” bilo koje pozicije. Ovako definisana komisija, pored uloge superkontrole, može veoma brzo donijeti izvještaj o tehničkom prijemu, čim se završe građevinski i završni radovi, koji su uslov za bezbjednost saobraćaja.

Izvor: Dan

Check Also

Završeno spektakularno prvo izdanje Tomorrow konferencije: Više od 21.000 ljudi ispratilo događaj

Završeno je prvo spektakularno izdanje TOMORROW konferencije koja se od 13. do 15. maja održavala …

Leave a Reply

Your email address will not be published.