Šta Voren Bafet poklanja porodici za praznike: Od keša do dionica u svojim kompanijama

Dodajte komentar

Omiljeni božićni pokloni Warrena Buffetta uključuju odjeću, čokolade i koverte s novcem.

Slavni investitor i milijarder, izvršni direktor Berkshire Hathawaya zna da se potrudi kad dođu praznici.

Gotovina i dionice

“Uvijek bi svakom od nas dao 10.000 dolara u novčanicama od sto dolara”, rekla je Mary Buffett, koja je bila u braku s Warrenovim sinom Peterom od 1980. do 1993., za ThinkAdvisor 2019. “Čim bismo došli kući, potrošili bismo ih”

“Jednog Božića zatekli smo čestitku s njegovim pismom”, rekla je Mary za ThinkAdvisor. “Umjesto gotovine, dao nam je dionice u vrijednosti od 10.000 dolara u kompaniji koju je nedavno kupio. Rekao je ili da ih unovčimo ili zadržimo.”

Mary je odlučila da dionica vrijedi više od 10.000 dolara, pa je zadržala dionice. Nakon što im je porasla vrijednost, ponovila je strategiju s Warrenovim budućim poklonima.

“Svake godine kada bi nam dao dionice – a dionice Wells Farga bile su jedne od njih – samo bih kupovala više jer sam znala da će porasti”, rekla je.

Buffett je poslovično poznat po raspodjeli resursa u Berkshireovim kompanijama. Takođe cijeni učinkovitost u božićnoj kupovini .

Milijarderova strategija 1960-ih bila je da posjeti “Topps”, prodavnicu haljinama u njegovom rodnom gradu Omahi, Nebraska, i preda radniku popis veličina haljina svih žena u njegovom životu, napisala je Alice Schroeder u “Snježnoj kugli: Warren Buffett i životni posao.”

Čuvene Bafetove čestitke

Buffett svake godine šalje kutije See's Candies — jedne od najboljih Berkshireovih investicija ikad — decetinama članova rodbine i prijatelja, napisala je njegova dugogodišnja prijateljica Carol Loomis za Fortune. Svaka kutija dolazi s priloženom godišnjom božićnom čestitkom.

Godine 2013. na kartici je prikazan Buffett odjeven kao Walter White iz filma “Breaking Bad” s porukom “Uživaj sebi Meth-y Little Christmas”.

Godine 2016. na njemu su bili Buffett i njegov partner iz Berkshirea, Charlie Munger, noseći crne kravate kao ulazak u Texas Business Hall of Fame s natpisom “Butch & Sundance”.

U 2018., kartica je prikazivala Buffetta kako nosi majicu s natpisom “The Next Charlie Munger” s natpisom “Aiming High in 2019.”

Buffettova božićna čestitka za 2020. prikazuje ga kako drži ruku oko metalne biste Mungera, koji mu se nije mogao pridružiti na godišnjem sastanku Berkshirea zbog pandemije. Na njegovom džemperu piše: “Nikad ne možete imati previše ljubavi ili previše umaka.” Naslov ispod glasi: “…. ili previše Charlie”.

Izvor: Business Insider

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *