Odgovorite na pitanje vrijedno ’milion dolara’

Dodajte komentar

‘Postoji stara izreka koja kaže da ćete ujutru, ako pojedete živu žabu, imati zadovoljstvo koje donosi saznanje da je to vjerovatno najgore što je tog dana moglo da vas snađe.

’Pojedi tu žabu’ je metafora za otpočinjanje dana najtežim i najizazovnijim zadatkom, onim za koji postoji najveća vjerovatnoća da ćete ga odugovlačiti. Ali, to je vjerovatno isti onaj zadatak koji ima najveći pozitivan uticaj na vaš život.‘

Ovako Brajan Trejsi u svojoj knjizi Pojedi tu žabu opisuje jedno od najvažnijih pravila smislenog i ispunjenog života, načelo izuzetno efikasno za svakoga ko želi napredak u svakom smislu. U knjizi je izdvojio 21 načelo koje je otkrio i iskusio u svojoj bogatoj karijeri.

Jedno, izuzetno važno, tiče se talenata koje svako nosi sa sobom.

„Posjedujete posebne talente i sposobnosti po kojima se razlikujete od svih drugih osoba koje su ikada živjele.

Neprestano sebi postavljajte pitanja:

U čemu sam zaista dobar?

U kom dijelu svog posla najviše uživam?

Šta je najzaslužnije za moj dosadašnji uspjeh?

Kad bih mogao da biram posao, koji bih izabrao?“ piše Brajan Trejsi.

Njegovo bogato iskustvo je pokazalo da su uspješni ljudi bez izuzetka oni koji odvajaju vrijeme da identifikuju ono što dobro rade i u čemu najviše uživaju. Znaju šta je ono što je zaista značajno za njihov posao i potom se usredsređuju isključivo na taj zadatak ili oblast.

I, ono što je zapravo blago ovog poglavlja knjige Pojedi tu žabu je ’milion dolara’ vrijedno pitanje koje treba sebi da postavite i koje će vam otkriti tajnu ko ste, šta treba da radite i to dobro i kojim pravcem treba da idete u životu. Glasi:

Da dobijete premiju na lutriji ili na neki drugi način dođete do ogromne sume novca, i to vam omogući da birate čime ćete se baviti do kraja života, ŠTA BI TO BILO?

Kroz koju pripremu biste morali da prođete da biste bili u stanju da obavljate taj posaona najbolji mogući način?

„Koji god da je vaš odgovor, počnite sa tim još danas“, toplo vam savjetuje Brajan Trejsi.

Odvojite malo vremena. Odgovoite na pitanje, iskreno. Sve će vam biti mnogo jasnije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *