Odbijen predlog o nižem PDV-u za ugostitelje

Dodajte komentar

Vlada je odbila predlog poslanika Demokrata da se PDV za ugostitelje obračunava i plaća po sniženoj stopi od sedam odsto od prometa usluga pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe, u objektima za pružanje ugostiteljskih usluga.

Kako su istakli iz Vlade, ovo zakonsko rješenje bilo je privremenog karaktera, te da smatraju da bi uvođenje oporezivanja iz ovog predloga imalo negativan uticaj na prihodnu stranu budzeta čiji se obim ne može utvrditi bez detaljne analize, a što nije u skladu sa Predlogom fiskalne strategije za 2021–2024. godinu.

– Takođe, bilo bi u suprotnosti sa Prilogom III Direktive savjeta EU 2006/112 o zajedničkom sistemu PDV-a, koji propisuje da se po sniženoj stopi mogu oporezivati samo usluge koje se pružaju u restoranima i ketering objektima, ali ne i u ostalim ugostiteljskim objektima – navodi se u mišljenju Vlade.

Kako su u predlogu naveli poslanici, riječ je o odredbi koja se primjenjivala od 4. avgusta 2020. godine do 31. avgusta 2021. godinie, kada je prestala da važi. U predlogu se navodi da je zakonsko rješenje bilo namijenjeno pomoći sektoru turizma i ugostiteljstvu, u cilju otklanjanja negativnih efekata pandemije kovid-19, što je dalo očekivane pozitivne rezultate, kao i da razlozi zbog čega je uvedeno navedeno zakonsko rješenje, nijesu prestali.

Takođe, navode da ne samo što nijesu prestali razlozi već je pandemija i dalje u toku, kao i da je jasno da će 2022. godina biti krizna, kao i vrlo moguće i 2023. godina, pa je potrebno da sektor turizma i ugostiteljstva, najugroženiji i najvažniji dio privrede, i dalje bude pomognut mjerama. Navode da su mjere i izmjene zakona koje predlužu već trasirane 2021. godine, koje su se pokazale spasonosnom za veliki dio privrede, te da bi izglasavanje ovog rješenja omogućilo Crnoj Gori kao destinaciji da bude mnogo konkurentnija, u cilju nastavka razvoja turizma i ugostiteljstva, kao i da bi ovakvo rješenje omogućilo nastavak investicija u sektoru ugostiteljstva, veće plate zaposlenima u tom sektoru, što bi imalo značajan efekat na problem radne snage u turizmu sa kojima se godinama suočavamo. Takođe navode da je ovakav pristup dobar, što svjedoče iskustva najrazvijenih turističkih velesila EU, gdje praktično sve turističke zemlje imaju nižu i konkurentniju stopu poreza od Crne Gore.

Ugostitelji apelovali da se PDV snizi

Privremena odluka o snižavanju stope oporezivanja PDV-a ugostiteljima na sedam odsto donesena je 4. avgusta 2020. godine kako bi se ugostiteljima pomoglo da što prije izađu iz krize izazvane pandemijom korona virusa. Ugostitelji su i po isteku ove odluke apelovali na Vladu da ovu odluku usvoji kao trajnu navodeći da analize pokazuju da se može očekivati rast konkurentnosti i prihoda ukoliko se paralelno sa elektronskom fiskalizacijom uvede ovako snižena stopa PDV-a.

Ugostitelji su takođe u prethodnih više od godinu dana protestovali širom države ističući da je ovaj sektor u velikoj krizi od početka pandemije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *