Novosadski profesor izumio masku koja otkriva sve viruse u tijelu

Dodajte komentar

Profesor Goran Stojanović sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu uspio je da sa svojim naučnim timom dođe do nevjerovatnog pronalaska.

Riječ je o zaštitnoj maski koja otkriva sve viruse u telu, što u budućnosti može znatno pomoći ljekarima pri donošenju prave dijagnoze kod pacijenta. Maska pruža i nevjerovatnu zaštitu od koronavirusa.

Izum profesora Stojanovića nastao je kao inovativno rješenje u primeni elektronike na tekstilu.

Mikročipovi u maskama načinjeni su od posebnih metalnih niti, a pored zaštite od virusa maske nude niz raznih mogućnosti, koje su od velike važnosti za dijagnostiku zdravlja čovjeka. Uz pomoć maske, mogu se otkriti bolesti kao što su kandida i heliko bakterija.

“Kada je počela epidemija koronavirusa, onda smo oko nas i mi sami nosili maske i rodila se ideja da maske ne moraju samo da služe za zaštitu od prenosa virusa nego da im dodijelimo neke nove funkcije”, kaže Stojanović.

Njihov izum oduševio je brojne naučne krugove. Ali kako zapravo ta maska funkcioniše?

“Maska funksioniše vrlo jednostavno. Sve što treba da uradite je da stavite masku na lice i uz pomoć senzora koji se nalaze na njoj mogu se detektovati svi virusi i bakterije, i na osnovu toga može se donijeti prava dijagnoza koja vam može pomoći u liječenju vaše bolesti”, dodao je Stojanović.

Maska je dizajnirana tako da služi za višekratnu upotrebu, a mikročip u njoj može da izdrži do šest pranja u veš mašini. Na osnovu vlažnosti našeg disanja ona može da otkrije neke bolesti, koje su u još ranoj fazi.

Tokom našeg govora dolazi do promjene vlažnosti vazduha u masci čime dolazi do promjene i kapacitivnosti. I recimo dugoročno ova maska može da uhvati naš ritam disanja, rekao je Mitar Simić sa Fakulteta Tehničkih nauka.

Cijena ovakve maske bila bi samo 15 odsto skuplja od onih koje trenutno imamo u prodaji. Uz pomoć nje, vaše zdravstveno stanje možete pratiti i u kućnim uslovima.

Svako od naše šire populacije može da iskoristi ovu našu masku i uz dodatak jedne naše male elektronike može da to poveže u kućnim uslovima na svoj laptop ili mobilni telefon, bežično naravno, i može da bilježi stanje praktično kroz disanje kapaciteta pluća, kaže Stojanović.

Profesor Stojanović i njegov tim imaju tri priznata patenta i desetine naučnih radova objavljenih u poznatim svjetskim časopisima. Ipak glavni cilj ovog projekta je proizvodnja i masovna prodaja po niskim cijenama, jer ovi proizvodi mogu da budu od velike pomoći u otkrivanju prvih simptoma bolesti.

Izvor: RTV

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *