Drakić: Privrednici podnose veliko breme krize, pokazali su visok stepen društvene odgovornosti

Suočili smo se sa pandemijom koja je uzdrmala i mnogo snažnije ekonomije od crnogorske. Privrednici podnose veliko breme krize koja je na iskušenje stavila stabilnost njihovih kompanija, sposobnost brzog prilagođavanja promjenama i vještinu upravljanja u nepredvidivim uslovima, ocijenila je predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić na redovnom godišnjem sastankuprivrednika sa predsjednikom Vlade Zdravkom Krivokapićem i njegovim saradnicima na kojem predstavljaju Analizu poslovanja crnogorske privrede za 2021. godinu.

Ona je istakla da su privrednici u ovom periodu pokazali visok stepen društvene odgovornosti i brigu za zaposlenog što je imalo naglašenu socijalnu dimenziju.

– Istina je da je privredi u određenim sektorima trebala intezivnija pomoć, nerijetko i hitrija reakcija, ali ono što je realizovano pomoglo je da se sačuva naša ekonomska supstanca – poručila je Drakić.

Osvrnula se na zatvaranje proizvodnje aluminijuma, te ukazala na to da je finansijski sektor imao značajnu ulogu u oporavku ekonomije.

Apelovala je na sve nadležne da ulože dodatne napore u nalaženju izdrživog rješenja koje će osigurati dalji razvoj industrijske proizvodnje i očuvanje radnih mjesta.

– Privredni subjekti u Crnoj Gori i prije pandemije su se susretali sa nizom izazova. Doprinosi na zarade ograničavaju konkurentnost preduzeća. Mišljenje privrednika je da će povećanju sive ekonomije doprinijeti i povećanje akciza – kazala je Drakić.

Kako je kazala, kriza prehodne godine uzrokovala je zatvaranje granica, zabranu i ograničenje rada privrednih subjekata što je u konačnom rezultiralo padom privredne aktivnosti od 15,3 procenta.

– Negativni trendovi nastavljeni su i u prvom kvartalu ove godine – ipak, paralelno sa procesom imunizacije otpočeo je oporavak ekonomije. Naša ekonomija je zabilježila izuzetne visoke stope rada od 19 odsto u drugom i 25, 8 u trećem kvartalu – dodala je ona.

Ostvarenom rezulatu, prema njenim riječima, najviše je doprinilo povećanje prihoda turizma, transporta i građevinskih usluga.

Drakić je istakla da je pored rasta u sektoru usluga značajno pomenuti da i oblasti poljoprivrdne proizvodnje bilježe napredak, kao i prerađivačka industrija i sektor snadbijevanja električnom energijom.

– Zbog zdravstveno kompleksnih uslova koji nose rizike koje donosi pojava novih sojeva virusa uzrokuje nepredvidivost u izradi poslovnih investicionih planova za narednu godinu – ocijenila je ona.

Imajući u vidu da je Crna Gora malo i otvoreno tržište i izrazito uvozno zavisno, Drakić je kazala da je jasno da su se reflektovanja sa međunarodnog tržišta reflektovala na nas.

– Posebno kada posmatramo variranje cijene energenata i pojedinih metala na globalnom tržištu. Nemogućnost uticaja na te cijene predstavlja poseban izazov za sve djelatnosti.

(Pobjeda)

Check Also

Ekspedicija crnogorskih planinara krenula u pohod na najviši vrh Balkana

Četvoročlana ekspedicija iskusnih crnogorskih planinara, uz podršku kompanije MTEl, krenula je danas za Bugarsku gdje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.