Drakić: Privrednici podnose veliko breme krize, pokazali su visok stepen društvene odgovornosti

Dodajte komentar

Suočili smo se sa pandemijom koja je uzdrmala i mnogo snažnije ekonomije od crnogorske. Privrednici podnose veliko breme krize koja je na iskušenje stavila stabilnost njihovih kompanija, sposobnost brzog prilagođavanja promjenama i vještinu upravljanja u nepredvidivim uslovima, ocijenila je predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić na redovnom godišnjem sastankuprivrednika sa predsjednikom Vlade Zdravkom Krivokapićem i njegovim saradnicima na kojem predstavljaju Analizu poslovanja crnogorske privrede za 2021. godinu.

Ona je istakla da su privrednici u ovom periodu pokazali visok stepen društvene odgovornosti i brigu za zaposlenog što je imalo naglašenu socijalnu dimenziju.

– Istina je da je privredi u određenim sektorima trebala intezivnija pomoć, nerijetko i hitrija reakcija, ali ono što je realizovano pomoglo je da se sačuva naša ekonomska supstanca – poručila je Drakić.

Osvrnula se na zatvaranje proizvodnje aluminijuma, te ukazala na to da je finansijski sektor imao značajnu ulogu u oporavku ekonomije.

Apelovala je na sve nadležne da ulože dodatne napore u nalaženju izdrživog rješenja koje će osigurati dalji razvoj industrijske proizvodnje i očuvanje radnih mjesta.

– Privredni subjekti u Crnoj Gori i prije pandemije su se susretali sa nizom izazova. Doprinosi na zarade ograničavaju konkurentnost preduzeća. Mišljenje privrednika je da će povećanju sive ekonomije doprinijeti i povećanje akciza – kazala je Drakić.

Kako je kazala, kriza prehodne godine uzrokovala je zatvaranje granica, zabranu i ograničenje rada privrednih subjekata što je u konačnom rezultiralo padom privredne aktivnosti od 15,3 procenta.

– Negativni trendovi nastavljeni su i u prvom kvartalu ove godine – ipak, paralelno sa procesom imunizacije otpočeo je oporavak ekonomije. Naša ekonomija je zabilježila izuzetne visoke stope rada od 19 odsto u drugom i 25, 8 u trećem kvartalu – dodala je ona.

Ostvarenom rezulatu, prema njenim riječima, najviše je doprinilo povećanje prihoda turizma, transporta i građevinskih usluga.

Drakić je istakla da je pored rasta u sektoru usluga značajno pomenuti da i oblasti poljoprivrdne proizvodnje bilježe napredak, kao i prerađivačka industrija i sektor snadbijevanja električnom energijom.

– Zbog zdravstveno kompleksnih uslova koji nose rizike koje donosi pojava novih sojeva virusa uzrokuje nepredvidivost u izradi poslovnih investicionih planova za narednu godinu – ocijenila je ona.

Imajući u vidu da je Crna Gora malo i otvoreno tržište i izrazito uvozno zavisno, Drakić je kazala da je jasno da su se reflektovanja sa međunarodnog tržišta reflektovala na nas.

– Posebno kada posmatramo variranje cijene energenata i pojedinih metala na globalnom tržištu. Nemogućnost uticaja na te cijene predstavlja poseban izazov za sve djelatnosti.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *