Građani nezainteresovani za legalizaciju

Dodajte komentar

Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata iz 2017. godine kojim je započet proces legalizacije bespravnih objekata biće zamijenjen nizom zakona koje priprema Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva do decembra prošle godine predato je 52.303 zahtjeva za legalizaciju, bilo je obrađeno 45.000 zahtjeva i legalizovano 1.185 objekata.

Ove godine predato je još samo 1.700 zahtjeva što dovoljno govori o zainteresovanosti građana za ovaj proces.

Kako su kazali Pobjedi pristupilo se izradi nacrta zakona o legalizaciji bespravnih objekata, kao i niza drugih koji se tiču pitanja od značaja za planiranje prostora i izgradnju objekata, kao što su uslovi za vršenje djelatnosti u oblasti izgradnje objekata, uloga Inženjerske komore u sistemu, i dr.

“Do donošenja novih zakona legalizacija se obavlja po važećem zakonu”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizama, dodajući da će dosadašnji zakon biti podijeljen u nekoliko zakona, a biće donešen i poseban akt kojim će se propisati status Inženjerske komore.

Do sada, kako navode iz MEPG, na osnovu podataka dobijenih od jedinica lokalne samouprave, do oktobra ove godine predato je preko 54.000 zahtjeva za legalizaciju objekata, obrađeno je preko 48.000 zahtjeva dok je donijeto 2.142 rješenja o legalizaciji, odnosno legalizovano objekata.

“Razloga za to je više. Prije svega mnogi zahtjevi su podnijeti sa nepotpunom dokumentacijom, odnosno u 38.000 predmeta je tražena dopuna dokumentacije. Takođe u preko 7.000 predmeta donijeta su rješenja o prekidu postupka iz razloga zakonom propisanim i to: ako objekat nije izgrađen u skladu sa osnovnim urbanističkim parametrima važećeg planskog dokumenta ili ako nijesu riješeni imovinsko-pravni odnosi na zemljištu”, ističu iz MEPG.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *