Tužilaštvo da ispita ko Montefarm vodi u stečaj

Dodajte komentar

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore (FZOCG) pozvali su tužilaštvo da ispita ko je i kako doveo zdravstveni sistem u podređen i kontrolisan položaj, a sve u cilju stečaja i privatizacije državne apotekarske ustanove Montefarm.

Iz Fonda, na čijem je čelu Dragoslav Šćekić, Danu su saopštili da su prethodna rukovodstva Montefarma, Ministarstva zdravlja i Fonda doveli državnu apotekarsku ustanovu maltene do stečaja.

Ukazuju da je situacija takva da Montefarm ne može vršiti uvoz, već sve ljekove mora da kupuje od veledrogerije Glosarij, koja je po tom osnovu fakturisala 114.000.000 eura u prethodne dvije godine.

Iako se građani žale da u pojedinim apotekama nema određenih ljekova za visok krvni pritisak i bolesti srca, iz Fonda tvrde da nema nestašica i da su ustanove dobro snabdjevene.

“Očekujemo da se tužilaštvo uključi i ispita kako je zdravstveni sistem došao u podređen i kontrolisan položaj od strane veledrogerija, a sve u cilju dovođenja Montefarma u stečaj i njegovog privatizovanja. Država mora da pokaže snagu u odnosu na one koji su osilili uz prethodnu vlast. Svaki pokušaj zaustavljanja snabdijevanja ljekovima mora se smatrati sabotažom države i na to se mora adekvatno odgovoriti ako se desi. Tvrdnje iz privatnih apoteka da je nestašica ljekova prisutna i da osigurana lica ne mogu podići lijek na recept potpuno su neosnovane. Apoteke su dobro snabdjevene, ne postoji nestašica, a i svjedoci ste da ispred apoteka nema gužvi, što samo pokazuje ispravnost naše odluke da uđemo u reformu ovog dijela zdravstvenog sistema. U ovom trenutku imamo redovno snadbijevanje ljekovima, koje nije ugroženo dugovima nastalim u prethodnom periodu”, kažu iz FZO.

Kontinuirano snabdijevanje ljekovima u Crnoj Gori je, kažu, prioritet, Fond za zdravstveno osiguranje, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, Montefarmom i Ministarstvom finansija, čini sve da to tako i ostane.

“Građani moraju biti upoznati da su određene veledrogerije praktično stavile Montefarm u talački položaj tako što su preuzele uvoz maltene svih ljekova, tako da Montefarm sada ne nabavlja ljekove direktno od proizvođača, već kod veledrogerija u Crnoj Gori”, navode iz Fonda.

Prethodna rukovodstva Montefarma, Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje dovela su, kako su istakli, Montefarm maltene do stečaja.

“I u situaciju da ne može vršiti uvoz, već da ljekove kupuje od, na primjer, veledrogerije „Glosarij“, i to u 2020. godini u iznosu od cirka 53 miliona, a u ovoj cirka 61 milion”, saopštili su iz Fonda.

Podsjećaju da je cjelokupni budzet Montefarma za ovu godinu 68 miliona eura, od čega obaveze prema „Glosariju“ iznose 61 milion.

Izvor: Dan

Foto: Onogost.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *