Putin: Gazprom nije kriv za cijene gasa u Evropi

Dodajte komentar

Gazprom nije kriv za rekordne cijene gasa u Evropi i poziva Evropu da potpiše dugoročne ugovore sa ruskom gasnom kompanijom ako želi da obezbijedi stabilne isporuke po fiksnim cijenama, rekao je u četvrtak predsjednik Rusije Vladimir Putin tokom redovne godišnje višesatne konferencije za medije.

„Sa dugoročnim ugovorima cijene su tri, četiri, pa čak i sedam puta niže. Evropa se posljednjih godina okrenula kratkoročnim ugovorima koji daju više fleksibilnosti, ali zahtijevaju kupovinu više gasa po tržišnim cijenama. Vidim optužbe da Gazprom nije rezervisao dodatne kapacitete na relaciji Jamal-Evropa. To je zato što kupci nisu dali nikakve porudžbenice“, naveo je Putin, prenosi Moscow Times.

Novinari su pitali ruskog predsednika o uticaju inflacije koja se popela na 8,4 odsto, što je najviše u posljednjih šest godina. On je rekao da mu se ruski biznismeni svakodnevno žale na visoke kamate u Rusiji, ali da su više puta branili odluke centalne banke da ih povećava.

„Možete se ljutiti na Centralnu banku zbog podizanja (kamatnih) stopa, kao što to čine predstavnici realne ekonomije, ne pred kamerama, već na sastancima sa mnom, ali ako to ne uradite (podignete kamate), biće kao u Turskoj“, rekao je predsjednik Rusije.

Govoreći o uticaju pandemije korona virusa na rusku ekonomiju, Putin je naveo da se Rusija bolje oporavila od pandemije u poređenju sa mnogim razvijenim zemljama, navodeći da vjeruje da će realni prihodi porasti za 3,5 procenata. On je ocijenio da su rastuća inflacija i demografska situacija glavni izazovi sa kojima se Rusija suočava.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *