Kreće uvođenje 5G mreže u CG

Mobilne komunikacione mreže pete generacije (5G) predstavljaju jedan od najvažnijih segmenata ukupne digitalne transformacije društva zasnovane na konceptu Industrije 4.0.

Svjesni značaja cjelokupnog procesa digitalizacije, Ministarstvo ekonomskog razvoja, u saradnji sa Agencijom za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), pripremilo je Mapu puta za uvođenje 5G mobilnih komunikacionih mreža, koju je Vlada Crne Gore usvojila na jučerašnjoj sjednici.

Svrha ovog dokumenta je da podstakne realizaciju neophodnih aktivnosti na uvođenju 5G mobilnih mreža za period do kraja 2022. godine, do kada se očekuje da će biti usvojena nacionalna 5G strategija, kojom će se definisati dalje aktivnosti po pitanju razvoja 5G mobilnih mreža u Crnoj Gori.

Mapa puta za uvođenje 5G mobilnih komunikacionih mreža ujedno predstavlja važan segment Memoranduma o razumijevanju o 5G planu za digitalnu transformaciju regiona Zapadnog Balkana, čiji je potpisnik i Crna Gora.

Značaj 5G mreža na ukupan razvoj ekonomije i društva su prepoznale sve razvijene zemlje svijeta, tako da je koordinisano uvođenje 5G mobilnih mreža u mnogim državama postalo dio strategije ukupnog društvenog i privrednog razvoja.

Mjere i reforme politike koje su u narednom periodu predviđene Mapom puta odnose se na:

usaglašavanje regulatornog okvira u oblasti elektronskih komunikacija sa EU regulativom;
obezbjeđivanje nesmetanog korišćenja radio-frekvencija iz pionirskih 5G opsega za implementaciju 5G mobilnih mreža na čitavoj teritoriji Crne Gore;
realizaciju pilot projekata u

  • cilju omogućavanja testiranja 5G tehnologije;
  • dodjelu radio-frekvencija za ranu implementaciju 5G mobilnih komunikacionih mreža;
  • otklanjanje barijera na planu izgradnje telekomunikacione infrastrukture i postavljanja elemenata širokopojasnih mreža; kao i
  • podizanje svijesti o prednostima uvođenja 5G mobilnih komunikacionih mreža.

Pored navedenog, razvoj digitalne infrastrukture na Zapadnom Balkanu je fokus ekonomskog investicionog plana Evropske unije za region. Stoga je EU, u saradnji sa Evropskom investicionom bankom (EIB), finansirala projekat unapređenja razvoja širokopojasne infrastrukture u Crnoj Gori, vrijedan 550.000 eura, sa ciljem poboljšanja pokrivenosti teritorije fiksnom širokopojasnom infrastrukturom.

U okviru projekta izvršena je procjena trenutnog stanja u Crnoj Gori i planova telekomunikacionih operatora za postavljanje infrastrukture, na osnovu čega je urađena Studija izvodljivosti i analiza troškova i koristi za razvoj regionalne širokopojasne infrastrukture u Crnoj Gori, uklljučujući i Tržišne modele i Plan strategije nabavki, prenosi BiznisCG.

Imajući u vidu da Vlada Crne Gore sprovodi aktivnosti koje će omogućiti izgradnju adekvatne infrastrukture za brz i bezbjedan internet svim domaćinstvima, preduzećima, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama u cilju podrške digitalnoj transformaciji društva i privrede, inovirana je Jedinstvena lista prioritetnih infrastrukturnih projekata, kojim će se predvidjeti dalji razvoj elektronskih komunikacionih mreža (sa posebnim naglaskom na razvoj mreža novih generacija) i omogućavanje pristupa internetu velikim brzinama cjelokupnom stanovništvu i svim privrednim subjektima u Crnoj Gori, u skladu sa nacionalnim i evropskim strateškim dokumentima.

Realizacijom navedenih aktivnosti obezbjeđuje se univerzalni pristup digitalnim robama i uslugama, iskorišćavanje potencijala digitalne ekonomije, kao i korišćenje servisa e-uprave od strane svih građana i privrednih subjekata, čime se utiče na jačanje konkurentnosti društva u cjelini i postizanje većih benefita za građane i privredu Crne Gore.

Check Also

Uskoro i u EU: vještačka inteligencija zapošljava, otpušta, bira šefove

Vještačka inteligencija se već neko vrijeme koristi u sektoru takozvane „gig -ekonomije“, u kojoj uglavnom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.