Igre bez granica sa budžetom

Dodajte komentar

Opozicija je pozvala Vladu da povuče Predlog zakona o budžetu za narednu godinu iz skupštinske procedure jer smatraju da je održivost javnih finansija dovedena u pitanje nakon odluke da se izbriše mogućnost da se država zaduži u narednoj godini za potrebe finansiranje deficita.

Parlamentarna većina glasaće za predlog zakona, iako nemaju isto mišljenje u vezi brisanja mogućnosti zaduženja od 1,4 milijarde eura. Ta suma je bila planirana da se usmjeri za eventualno refinansiranje i otplatu dugova, pokrivanje deficita u narednoj godini i stvaranje fiskalne rezerve u 2023. godini. Uz to, iz DF-a i SNP-a su najavili da neće odustati od svojih amandmana, dok Demokrate čija su tri predloga zakona u proceduri koji nijesu u Vladinim budžetskim projekcijama smatraju da u budžetu postoji pozicija za isplatu dječjih dodataka, penzija i naknadi za majke, pišu Vijesti.

Stav Ministarstva finansija je da bi se poslaničkim amandmanima i predloženim zakonskim rješenjima ugrozila stabilnost javnih finansija i da se nadaju da će to poslanici razumjeti i podržati u korist građana. Zato ih neće prihvatiti.

To je epilog prvog dana rasprave o predlogu zakona o budžetu u plenumu koja će danas biti nastavljena u parlamentu.

Ukupni budžet (primici i depoziti) je projektovan na 2,46 milijardi eura, što je na nivou ovogodišnje cifre koja iznosi 2,45 milijardi. Budžetski deficit u 2022. godini je projektovan na 205 miliona.

Amandmani prijetnja

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić juče ujutro je na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet kazao da će Vlada prihvatiti da se iz predloga Zakona o budžetu izbrišu dva stava koja se odnose na zaduženje od 900 miliona koje je bilo stavljeno kao mogućnost za refinansiranje i otkup dugova, kao i planirano zaduženje od 500 miliona eura za pokrivanje deficita u narednoj godini i stvaranje fiskalne rezerve u 2023. godini.

Brisanje mogućnosti zaduženja 1,4 milijarde zahtjev je DF-a koji je saopštio da neće podržati nova blanko zaduženja pošto je Spajić više puta istakao da za zaduženjima nema potrebe i da su zaokružili finansiranje za 2022. godinu

”Istovremeno Vlada povlači sve svoje amandamane i neće prihvatiti druge amandmane koji su predloženi na Zakon o budžetu. To radimo da bismo imali izbalansiranu prihodnu i rashodnu stranu”, kazao je Spajić na odboru.

Uslijedila je nakon toga vanredna konferencije za novinare na kojoj je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić poručio da neće odustati od amandmana.

Spakovaće sve u “dva broda”

Poslanica DF-a Simonida Kordić je najavila u planumu da će svi amandmani DF-a stati u vrijednost “dva broda” koje je Vlada u predlogu budžeta planirala da kupi kroz kredit za potrebe Ministarstva odbrane.

Kordićka je kazala da je Vlada odlučila da o predlogu budžeta sa parlamentarnom većinom razgovara “preko pisarnice”, kao i da kroz medijsku kampanju daje velika obećanja i da ih je ubijedila da je program “Evropa sad” prepakovala tako da je fiskalno neutralan i da je o tome Spajić govorio.

”Nakon toga saznajemo da hoće 1,4 milijarde što je praktično blanko zaduženje. Nikome nećemo davati blanko ček”, poručila je Kordićka.

Miloš Konatar je saopštio da nije za to da se ukine mogućnost zaduženja kao sastavni dio budžeta, dok je Branko Radulović (PzP) naveo da nakon povlačanje amandmana o zaduženju “ne postoji šanse” za povećanje minimalne penzije ni na 200 eura, koliko su tražile Demokrate, ni na 250 eura koliko je on predložio.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić(Demokrate) se nadovezao i kazao da su budžetom predviđena sredstva za isplatu naknada majkama i da postoje pozicije za dječji dodatak i penzije.

”Skupštini nije zabranjeno da tokom naredne godine usvaja rebalans budžeta ili donosi odluke o zaduženju”, kazao je Bečić, dok je Boris Bogdanović (Demokrate) predloge budžeta nazvao “korak ka transformaciji Crne Gore u Švajcarsku Balkana”, i da ne sadrži “budžetske linije Splendid i švajcarski računi”.

Poslanica SNP-a Milisava Paunović je kazala da je “budžet jako dobro upakovan marketing” i poručila je da se ne može pravdati potreba za zaduženjem od 500 miliona eura zbog amandmana, jer je Vlada poslala predlog budžeta sa zaduženjem prije nego su poslanici predali amandmane.

Budžet platforma za novu partiju

Damir Šehović (SD) pozvao je Vladu da povuče predlog zakona nakon novog momenta da se izvršna vlast ne može zadužiti ni cent čime se, kaže, mogu ugroziti javne finansije.

Poslanici SD nijesu mislili o ugorženosti javnih finansija kada su predali amandman kojim isto traže da se briše moguće zaduženje od 500 miliona. Šehović je poručio da je predlog budžeta osnova za najskuplji politički pokret za koji će cijenu platiti građani.

DPS je pozvao da se povuče predlog zakona da nova većina koja bi bila formirana u parlamentu donese održiv budžet. Ne protive se dijelu poreske reforme i povećanju životnog standarda građana, ali kažu da ciljevi u predlogu budžeta koji treba da vode tome zapravo vode kolapsu.

”Ovo je podloga za političku platformu za osnivanje partije u kojoj će biti neki ministri iz ove Vlade”, poručio je Nikola Rakočević (DPS).

Raško Konjević (SDP) je ocijenio da sada prvi put dolazimo da Vlada nema mogućnost zaduženja u budžetu u prvom kvartalu i da je to rezultat elementarnog nepovjerenja parlamentarne većine i Vlade.

”Nijesam pristalica neograničenog zaduženja što sam kritikovao,a sada nemamo nikakvu vrstu mogućnosti da Vlada reaguje na tržištu”, rekao je Konjević.

Potpredsjednik parlamenta Ervin Ibrahimović (BS) kazao je da vjeruje da niko ne može nazvati predlog budžeta realnim, održivim i ostvarivim.

Izvor: Vijesti.me

Foto: Skupstina.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *