SAD: Iz državne pomoći za COVID-19 ukradeno 100 milijardi dolara

Skoro 100 milijardi dolara, najmanje, ukradeno je iz programa državne pomoći za covid-19 koji su uspostavljeni kako bi se pomoglo kompanijama i ljudima koji su izgubili posao zbog pandemije, saopštila je u utorak američka Tajna služba.

Procjena je zasnovana na slučajevima koje je analizirala Tajna služba i podacima Sekretarijata za rad i Administracije za mala preduzeća, rekao je u intervjuu Roj Dotson, nacionalni koordinator agencije za oporavak od prevara tokom pandemije. Tajna služba nije u svoj izvjještaj uključila slučajeve prevare usljed pandemije koje procesuira Sekretarijat za pravosuđe.

Dok se otprilike tri odsto od 3,4 hiljada milijardi dolara raspršilo, iznos ukraden iz programa beneficija za pandemiju pokazuje da je “sama veličina lonca primamljiva za kriminalce”, rekao je Dotson.

Veći dio tog iznosa potiče od prevara u slučaju nezaposlenosti. Sekretarijat za rada izvjestio da je oko 87 milijardi dolara naknade za nezaposlene moglo biti isplaćeno nepropisno, pri čemu se značajan dio može pripisati prevari.

Tajna služba je saopštila da je zaplijenila više od 1,2 milijarde dolara dok je istraživala osiguranje od nezaposlenosti i prevaru sa kreditima i da je vratila više od 2,3 milijarde dolara lažno stečenih sredstava radeći sa finansijskim partnerima i državama na poništavanju transakcija. Tajna služba kaže da ima više od 900 aktivnih krivičnih istraga o prevarama u vezi sa pandemijom, sa slučajevima u svakoj državi, a do sada je uhapšeno 100 ljudi.

Sekretarijat za pravosuđe saopšto je prošle nedjelje da je njegovo odjeljenje za prevare gonilo preko 150 optuženih u više od 95 krivičnih predmeta i da je zaplijenilo više od 75 miliona dolara u gotovini dobijenoj od lažno pribavljenih sredstava Programa za zaštitu plata, kao i brojne nekretnine i luksuzne stvari kupljene od tih sredstava.

Jedan od najpoznatijih programa kreiranih kroz Zakon “kers” (CARES) iz marta 2020. godine, PPP je ponudio oprostive i zajmove sa niskim kamatama malim preduzećima koja se bore da izmire plate i druge troškove tokom zatvaranja u vezi sa pandemijom.

Službe za sprovođenje zakona na početku pandemije fokusirale su se na prevare u vezi sa ličnom zaštitnom opremom, saopštila je Tajna služba. Vlasti su sada dale prioritet iskorišćavanju pomoći u vezi sa pandemijom jer je federalno finansiranje kroz “Kers” privuklo pažnju pojedinaca i organizovanih kriminalnih mreža širom svijeta.

“Možemo li da zaustavimo prevaru? Hoćemo li? Ne, ali mislim da definitivno možemo da gonimo one koji treba da budu krivično gonjeni i možemo da damo sve od sebe da povratimo što više lažnih sredstava za pandemiju”, rekao je Dotson, koji je u tajnoj službi pomoćnik specijalnog agenta zadužen za terensku kancelariju agencije u Džeksonvilu, Florida.

(CdM)

Check Also

Jevrejska tajna poslovnog uspjeha: Ko zna zašto je to dobro

Gdje se krije jevrejska tajna poslovnog uspjeha? Zbog čega je tako mnogo Jevreja u samom vrhu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.