Ovo su najveće i najmanje svjetske ekonomije (infografika)

Dodajte komentar

Četiri države – SAD, Kina, Japan i Njemačka – čine više od polovine svjetske ekonomije prema bruto domaćem proizvodu (BDP). BDP Sjedinjenih Američkih Država veći je od ukupnog BDP-a 170 zemalja.

Kolika je zapravo razlika između svjetskih ekonomija? U infografici i tabelama koje slijede u nastavku teksta možemo vidjeti BDP po zemljama u 2021. godini, koji su dobijeni na osnovu podataka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Klikni za uvećanje

Svjetska ekonomija: Top 10 zemalja

Sa 22,9 triliona dolara, američki BDP čini otprilike 25% globalne ekonomije. Udio se zapravo značajno promijenio tokom posljednjih 60 godina. Industrije finansija, osiguranja i nekretnina (4,7 triliona dolara) najviše doprinose ekonomiji zemlje, a slijede profesionalne i poslovne usluge (2,7 triliona dolara).

Kineska ekonomija druga je na listi, sa blizu 17 triliona dolara BDP-a. Ostaje najveći proizvođač u svijetu na osnovu proizvodnje saproizvodnjom čelika, elektronike i robotike, između ostalog.

Najveća evropska ekonomija je Njemačka, koja izvozi oko 20% automobila us vijetu. U 2019. ukupna trgovina iznosila je gotovo 90% BDP-a zemlje.

Top 10 najmanjih ekonomija na svijetu

S druge strane ljestvice nalaze se najmanje svjetske ekonomije prema BDP-u, prvenstveno zemlje u razvoju i ostrvske zemlje.

Sa BDP-om od 70 miliona dolara, Tuvalu je najmanja ekonomija na svijetu. Smještena između Havaja i Australije, najveća industrija ovog vulkanskog arhipelaga oslanja se na teritorijalna prava na ribolov.

Osim toga, zemlja ubira značajan prihod od svog web domena “.tv”. Između 2011. i 2019. zarađivao je 5 miliona dolara godišnje od tehnoloških kompanija – uključujući Twitch u vlasništvu Amazona a posao je iznosio otprilike 7% BDP-a zemlje.

Najbrže rastuće ekonomije na svijetu u 2021

S projektovanim rastom BDP-a od 123 posto, procjenjuje se da će libijska ekonomija imati najveći rast.

Zemlja svakodnevno proizvede 1,2 miliona barela nafte dnevno, što predstavlja dominantnu ekonomsku granu u državi.

Država Region
Rast BDP-a u 2021. godini
1 ?? Libija Afrika 123.2%
2 ?? Gvajana Južna Amerika 20.4%
3 ?? Macao Azija 20.4%
4 ?? Maldivi Azija 18.9%
5 ?? Irska Evropa 13.0%
6 ?? Aruba Karibi 12.8%
7 ?? Panama Centralna Amerika 12.0%
8 ?? Čile Južna Amerika 11.0%
9 ?? Peru Južna Amerika 10.0%
10 ?? Dominikanska Republika Karibi 9.5%

Izvor: VisialCapitalist.com

Prevod: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *