Ministarstvo prosvjete podržava zahtjev nastavnika da se pronađe rješenje za uvećavanje zarada

Dodajte komentar

Iz resora ministarke Vesne Bratić Pobjedi je rečeno da su zajedno da Sindikatom prosvjete poslali upit Ministarstvu finansija i socijalnog stranja i premijeru da ih prime na razgovor kako bi iznašli rješenje za poboljšanje statusa prosvjetnih radnika.

Prethodno je predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović, 6. decembra kazao da je dopis sa takvim zahtjevima upućen premijeru i ministru finansija.

Iz Ministarstva prosvjete Pobjedi je rečeno da računaju da će se pronaći modaliteti da uvećaju zarade prosvjetnim radnicima.

“Očekujemo da će MFSS razumjeti ove zahtjeve koji imaju podršku MPNKS”, kazali su iz Ministarstva, komentarišući i stav Prosvjetne zajednice da će krajnja mjera kojoj će pribjeći biti organizovanje protesta, ako se ne povećaju njihove plate.

Nevladino udruženje Prosvjetna zajednica Crne Gore je u nedjelju 19. decembra pokrenula elektronsku peticiju „Povećanje startnog koeficijenta na plate profesora u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Koeficijent 12,56 je naš cilj!“. Za manje od tri dana prikupili su tri hiljade elektronskih potpisa nastavnika i građana. Dan kasnije, proslijedili su mejl svim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, u kom su im poslali verziju peticije koju neposredno potpisuje svaki nastavnik/vaspitač. Kazali su da imaju veliku podršku sindikalnih predstavnika, uprava škola/vrtića i raznih struktura građana.

Rok za potpisivanje obje peticije je petak – 24. decembar.

U slučaju da se Vlada i Ministarstvo ogluše o njihove zahtjeve i predočenu tešku situaciju zaposlenih profesora, jedan od sljedećih koraka, kako su najavili, je da sa problemima i rezultatima peticije idu u medije. Ponudiće Sindikatu prosvjete da se udruže i zajedno organizuju pres konferenciju na kojoj bi upoznali javnost sa problemima, pozvali Vladu i resorno ministarstvo da odgovore na zahjeve, ali i pozvati kolege na obustavu svih radnih obaveza koje ne ulaze u minimum procesa rada, a nametnuti su im Zakonom o štrajku.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *