Četvrt vijeka ranije: Apple? To je gomila gubitnika, gase se…

Dodajte komentar
jobs i Wozniak na početku karijere

Ove sedmice navršava se 25 godina otkako je Apple objavio da je pristao da kupi kompaniju NeXT za 400 miliona dolara. Ovaj apanjujući potez je Stiva Džobsa, koji je tada radio u NeXT-u vratio u Apple više od deceniju nakon što je napustio kompaniju poslije unutrašnje borbe za vlast.

„Kupovina NeXT-a je početak novog poglavlja u istoriji Applea i predstavlja prekretnicu u našoj transformaciji u korporaciju“, rekao je bivši izvršni direktor Applea Džil Amelio, kada je ugovor objavljen 20. decembra 1996.

„Danas je Apple pozdravio najtalentovaniji vizionar Stiv Džobs, neko ko može da inspiriše novu generaciju kupaca i programera softvera i pokaže da Apple ostaje dom industrije za inovacije i uzbuđenja”, dodao je on.

Ključni razlog zašto je Apple kupio NeXT bio je pristup svom Unix-baziranom operativnom sistemu NeXTSTEP, koji je služio kao osnova za Mac OS X.

„Ovim spajanjem, napredni softver iz NeXT-a će biti spojen sa Appleovim hardverskim platformama i marketinškim kanalima veoma velikog obima kako bi se stvorio još jedan prodor, preskočivši postojeće platforme, i podstaći Apple i sve one koji ga kopiraju u narednih deset godina i kasnije“, rekao je Džobs.

„Još gajim veoma duboka osećanja prema Appleu i čini mi veliku radost što igram ulogu u dizajniranju Appleove budućnosti”.

Džobs se prvobitno vratio u Apple kao savjetnik, prvi put se pojavio na Macworldu u San Francisku u januaru 1997. da bi objavio detalje o tome kako je Apple planirao da uključi NeXT tehnologiju u buduća izdanja Mac OS-a.

On je zamijenio Amelija na mjestu privremenog generalnog direktora kompanije samo devet mjeseci kasnije, a on je na kraju odustao od privremene titule i ostao izvršni direktor sve dok se nije povukao u avgustu 2011. zbog zdravstvenih problema.

Pod vođstvom Džobsa, Apple je od kompanije u predbankrotnom stanju postao najvrednija kompanija na svijetu, uvodeći revolucionarne proizvode kao što su iPod, iPhone i iPad. Bez kupovine NeXT-a, Appleova sudbina je možda bila daleko drugačija.

Dugogodišnji zaposleni Applea i NeXT-a Stiv Hejman osvrnuo se na 25. godišnjicu spajanja dviju kompanija objavom na svom blogu, prisjećajući se kako je tada razmišljao o ovom potezu.

Dvije sedmice ranije (decembar 1996)

Dvije sedmice ranije dobio sam poziv od nekadašnje NeXT koleginice Barb, koja je otišla da radi za Apple. Željela je da zna da li želim da dođem.

„Ne, hvala“, odgovorio sam ljubazno, kada je ono što sam zaista mislio bilo „Šta, ta gomila gubitnika? Zašto bih išao tamo? Oni su jedina kompanija koja se gasi brže od nas“.

Međutim, spajanje se ipak dogodilo, a Barb me je nazvala otprilike minut nakon što je to objavljeno da kaže „Pa, zaista smo željeli da te zaposlimo, tako da je ovo jedini plan koji smo mogli da smislimo“.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *