Zeleno svjetlo uz dogovor o amandmanima

Dodajte komentar

SNP će podržati budžet, ali ne mogu obećati da će odustati od osam amandmana čija je vrijednost oko deset miliona eura, kazao je poslanik te stranke Dragan Ivanović na jučerašnjim konsultacijama sa premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Premijer je na konsultacije oko prijedloga budžeta, o kojem je počela rasprava u Skupštini, pojedinačno pozvao predstavnike parlamentarne većine. Ukazao je da bi se deficit budžeta za narednu godinu, projektovan na 3,8 odsto, prihvatanjem amandmana povećao na sedam do devet odsto, što bi otežalo finansijsku situaciju u Crnoj Gori.

– Naveo sam da smo spremni na razgovore sa ostalim partijama oko eventualnog smanjenja traženih iznosa – rekao je Ivanović Pobjedi.

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić je nakon konsultacija sa Krivokapićem kazao da se pitanju budžeta mora pristupiti racionalno i zrelo, ukazujući da je ključna osobenost ovog budžeta kapitalni projekat o povećanju standarada građana „Evropa sad“.

– Naravno da svako ima pravo da amandmanski djeluje i ne sumnjam da svako ima najbolje namjere, ali mislim da nam je sada glavna stvar ,,Evropa sad“ i pozivam sve kolege i građane da se okrenemo realizaciji ovog projekta – kazao je Milačić Pobjedi.

Smatra da će poreska reforma koju predviđa ,,Evropa sad“ u širem smislu dati zamajac cijeloj privredi, što će imati pozitivne posljedice i na one koji nijesu direktno obuhvaćeni budžetom. Njegova partija, kako je naveo, svojim primjerom pokazuje kako se treba odnositi, dodajući da njihovi amandmani neće negativno uticati na taj program. Ocijenio je da je budžet političko pitanje u svakoj zemlji, pa i u našoj, posebno sada, te da predstavlja odraz očuvanja izborne volje građana, koji, kako smatra, razumiju da ne može sve odmah, ali vide najbolje namjere i potencijale ovog projekta. Premijeru je, kako je naveo, ponovio stav svoje partije da je dogovor između njih 41 bez alternative, ako žele poštovati stav većinske Crne Gore te da je sve što izlazi iz tog okvira, bilo da je riječ o raznim memorandumima ili „puzajućim“ manjinskim vladama, klasično gaženje izborne volje i politička izdaja.

Poslanik Pokreta za promjene Branko Radulović je premijeru kazao da je budžet trebalo da bude rezultat dogovora, a ne da se na ovaj način dostavlja Skupštini. Smatra da će prijedlog budžeta izazvati lom u pojedinim socijalnim strukturama, ocjenjujući da mu je trebalo prići kroz dinamični ekonomski održiv razvoj kako bi se stvorila brojna radna mjesta i veća konkurentnost.

– Rekao sam da se bojim, ukoliko se na ovaj način digne jedna socijalna struktura jedne ekonomske logike, da će to izazvati domino efekat – kazao je Radulović nakon sastanka, prenosi Pobjeda.

Boris Bogdanović iz Demokrata je naveo da su se saglasili da prihvate eventualne amandmane Vlade na njihove prijedloge, ako ih bude, u zavisnosti od procjene fiskalnog uticaja. Slaven Radunović iz DF-a nije htio da odgovori da li je bio na konsultaciji, navodeći da za Pobjedu ne daje izjave. Na sjednici Skupštine je najavio da će podržati program ,,Evropa sad“, iako je ocijenio da je to ,,hazarderski potez“.

Poslanik Građanskog pokreta Ura Miloš Konatar je kazao da ni Ura ni koalicija ,,Crno na bijelo“ nijesu imali nerealnih zahtjeva te da prijedlog budžeta ima njihovu podršku, kao i prijedlog povećanja zarada i smanjenja poreskog opterećenja. Na poziv Krivokapića nije se odazvao Miodrag Lekić iz DEMOS-a ocjenjujući da je poziv stigao kasno, jer je prijedlog budžeta već u skupštinskoj proceduri.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *