Ublažene epidemiološke mjere do 12. januara

Dodajte komentar

Crna Gora je odlučila da oprezno, minimalno i uz rigoroznu kontrolu ublaži aktuelne mjere u periodu od 22. decembra 2021. godine do 12. januara 2022.

Nove mjere od 22. decembra do 12. januara

Zbog povoljne epidemiološke situacije, a svjesni činjenice da su građani jako umorni uslijed hroničnog trajanja pandemije i svega što ona sa sobom nosi, a imajući u vidu psiho-socijalni status kao jedan od važnih elemenata zdravlja, kao i aktuelnu povoljnu epidemiološku situaciju u našoj zemlji, Crna Gora je odlučila da oprezno, minimalno i uz rigoroznu kontrolu ublaži aktuelne mjere u periodu od 22. decembra 2021. godine do 12. januara 2022, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Shodno tome:

♠ Omogućava se organizacija svadbi u ugostiteljskim objektima uz posjedovanje najmanje jednog od elemenata COVID potvrde, uz prisustvo do 100 lica, i to na način da se na 4m2 površine objekta može nalaziti jedan gost. Dozvoljavaju se rođendani i druge proslave uz obavezno posjedovanje COVID potvrde i tako da se na 4m2 može nalaziti jedan gost.

♠Prisustvo publike sportskim manifestacijama na otvorenom i u zatvorenom prostoru moguće je uz posjedovanje najmanje jednog od elemenata COVID potvrde, uz ograničen broj gledalaca na jednu trećinu dostupnih sjedjećih mjesta, na način da između svakog od gledalaca budu dva prazna mjesta.

♠Ugostiteljski objekti će za vrijeme praznika raditi i nakon ponoći, i to za dan dočeka Nove godine 31/01. januara, kao i dane 01/02. i 02/03. januara 2022. godine. Ograničenja radnog vremena ugostiteljskih objekata neće biti ni za dane Božića 24/25, 25/26. decembra 2021., kao i 06/07 i 07/08. januara 2022. godine.

Podsjećaju, digitalna COVID potvrda podrazumijeva jedan od sljedećih elemenata:

  1.  da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcine protiv novog koronavirusa, koji je izdat od ovlašćene zdravstvene ustanove i da od posljednje doze vakcine nije prošlo duže od šest mjeseci;
  2.  negativan rezultat PCR testa koji nije stariji od 72 sata;
  3.  pozitivan rezultata PCR testa koji je stariji od 10 dana, a nije stariji od šest mjeseci;
  4.  negativan rezultat brzog antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati.

Podsjećaju i to da je obaveza svih ugostiteljskih objekata i ostalih ustanova gdje je ulazak dozvoljen uz COVID potvrdu da odrede lice koje će vršiti kontrolu i biti odgovorno za poštovanje ovih mjera.

Takođe, obaveza privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika koji upravljaju skijalištima je da rad organizuju, uz:

  •  poštovanje međusobne udaljenosti skijaša od najmanje dva metra tokom čekanja u redu;
  • nošenje maski ili skijaških kapa koje prekrivaju nos i usta;
  • korišćenje žičare tako da jednu skijašku korpu koristi samo jedno lice, osim ako se prevoze članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva ili dva lica, ako sjede na krajnjim sjedištima, a nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

“Zahvaljujem kolegama iz Uprave policije i Uprave za inspekcijske poslove što su u posljednjih mjesec bili uporni i istrajni u kontroli poštovanja epidemioloških mjera i bili dosljedni zadatku očuvanja javnog zdravlja.
Pozivam sve građane da budu odgovorni i oprezni i da imaju u vidu sve što možemo da očekujemo od Omikron soja. Molim vas da izbjegnete masovna okupljanja i da praznike provedete u što užem krugu”, navela je Borovinić Bojović.

Broj zaraženih opao trećinu, 40 odsto manje preminulih

U svim gradovima Crne Gore u posljednje dvije sedmice bilježimo pad broja zaraženih i to za 33 odsto, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Ipak, kako je dodao, poseban oprez se savjetuje građanima Tivta, Kotora, Herceg Novog, Budve, Cetinja i Podgorice jer je u ovim opštinama stopa obolijevanja i dalje visoka.

U posljednje dvije sedmice u padu je i broj preminulih za preko 40 odsto. Od ukupnog broja preminulih, nevakcinisani, nažalost, čine preko 75 odsto.

“To sve znači da vakcine, kako od početka uporno ponavljamo, u najvišem mogućem procentu štite od najtežih posljedica. Pozivamo građane koji su bez odlaganja, među prvima, tokom proljeća odlučili da se zaštite da sada dobiju treću dozu. Pravi je trenutak za one koji su revakcinisani u maju, junu, julu i avgustu da dobiju buster dozu i sigurnije “uđu” u praznike”, kazao je on.

“U Crnoj Gori, do sada, najmanje zaštićeni su oni koji najviše obolijevaju – građani do 40 godine. O njima ne moramo znati sve, ali zasigurno znamo da su u ogromnom procentu prisutni na društvenim mrežama gdje ćemo ih mi i sresti. Pratili smo njihove stavove i na osnovu njih formirali i ciljne grupe i ključne poruke. Želimo da stanemo na kraj zabludama koje se kao požar šire internetom”,kazao je on.

Na bolničkom liječenju 40 odsto manje pacijenata, 80 odsto hospitalizovanih nevakcinisani

Od ukupnog broja trenutno oboljelih od korona virusa, čak njih 90 odsto ne zahtijeva bolničko liječenje jer je njihovo opšte stanje dobro, kazala je direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović.

“S druge strane, bilježimo pad broja pacijenata koji se nalaze u bolnicama. U posljednje dvije sedmice, taj broj je manji za 40 odsto. Precizno, u Crnoj Gori je 5. decembra bilo hospitalizovano 305 osoba. Danas, 21. decembra ih je 171”, kazala je ona.

Po ustanovama to izgleda ovako:

  • U COVID centru KCCG se liječi 62 pacijenata. Od toga, 80 odsto njih su nevakcinisani. S obzirom na situaciju u COVID zoni, molimo građane kojima je prošlo pet mjeseci od druge doze da se što prije dodatno zaštite i dobiju svoju treću dozu vakcine.
  • OB Bar: 22
  • OB Pljevlja: 13
  • OB Bijelo Polje: 5
  • OB Berane: 20
  • OB Kotor: 21
  • OB Nikšić: 14
  • SB Brezovik: 14

“Povoljna epidemiološka situacija omogućila nam je da u okviru sa bolnicom Šarite u Berlinu, nastavimo sa realizacijom saradnje. Nakon prve grupe naših ljekara i medicinskih sestara koji su sredinom novembra radili u Njemačkoj, već 14. februara na usavršavanje u Berlin ide i još jedna grupa koju čine četiri doktora i dvije sestre”, navela je Radulović.

Marić: Za sada nema uvođenja kovid potvrda u javnoj upravi

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Boris Marić kazao je da postoji rizik za uvođenje kovid potvrda u javnoj upravi.

“Ministarstvo pravde nije donijelo nikakvu odluku, ni konačni stav, već komuniciramo sa javnošću kako to sprovesti ako bude neophodno. Za sada je situacija bolja i to nije potrebno”, kazao je Marić.

On je kazao da su kovid potvrde nametnute dijelu privatnog sektora u kojem je prepoznat rizik od širenja zaraze.

Izvor: Pcnen

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *