Spajić: Neće biti potrebe za zaduženjem

Dodajte komentar
Spajić, Foto: Gov.me

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je kazao da je Predlog zakona o budžetu za 2022. godinu investicioni u dva pravca i to u ljudske resurse kroz program “Evropa sad”, a drugi pravac je kroz kapitalne investicije.

“Radikalno smo popravili stanje u finansijama i vide se poboljašanja. Možemo da konstatujemo velik uspjeh Vlade koja je preokrenula jednu tešku situaciju u kojoj se našla i radikalno popravila stanje u finansijama”, rekao je Spajić na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet koji je započeo dvodnevnu raspravu o predlogu budžeta na narednu godinu.

Spajić je ocijenio da napretku u javnim finansijsma svjedoči činjenica da će rast ekonomije ove godine biti iznad Vladinih najnovijih predviđanja od 13,4 odsto, odnosno preko 14 odsto.

Ministar je kazao da je glavni cilj fiskalne poltike za period od ove do 2024. godine stabilizacija makroekonomskog ambijenta i javnih finansija i stvaranje preduslova za dinamični ekonomski rast na nivou od prosječno pet odsto.

Spajić je saopštio da su izvorni prihodi projektovani u iznosu od 1,97 milijardi eura, dok su izdaci na nivou od 2,21 milijardu, dok je kapitalni budžet projektovan na novo od 252,18 miliona eura.

Deficit budžeta u narednoj godini je planiran na nivou od 243,1 miliona eura ili 4,5 odsto BDP-a.

“Za potrebe otplate duga u narednoj godini planirano je 292 miliona, a ukupna nedostajuća sredstva projektovana su na nivou od 497,94 miliona. Očekuje se se da za potrebe finansiranja budžeta u narednoj godini neće biti potrebno novo zaduženje”, kazao je Spajić.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *