Najveće kripto-prevare u 2021 godini

Dodajte komentar

Kripto-prevaranti ukrali su oko 7.7 milijardi dolara, što je za 81% više u odnosu na 2020. godinu. Više od 2.8 milijardi dolara došlo je od takozvanog “povlačenja tepiha”- najčešće kripto prevare, u kojoj developeri postave nešto što izgleda legitimno da bi, nakon obmane investitora, nestali.

Izvještaj o godišnjoj vrednosti kripto- prevara obezbijedila je platforma Chainalysis, kompanija za analizu blokčejn podataka.

Kod povlačenja tepiha, prevaranti isprazne sredstva iz fonda likvidnosti, šaljući vrijednost tokena na nulu i potom nestanu. Jedna od najvećih ovogodišnjih prevara jeste Thodex- turska berza na kojoj su korisnici izgubili približno dvije milijarde dolara, nakon čega je CEO berze iznenada nestao.

Druga veća prevara povlačenja tepiha jeste “Squid token”, baziran na Netflix seriji “Squid Game”, u kojoj su korisnici izgubili oko 12 miliona dolara vrijednosti.

U 2020. godini, kripto- prevare su pale u odnosu na 2019. godinu, ali su 2021. odskočile za 81%. Chainalysis tvrdi da, zbog orijentisanosti ka novim korisnicima, skamerske kampanje predstavljaju ozbiljnu prepreku za buduće usvajanje kriptovaluta.

Izvor: blog.chainalysis

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *