CGES Unipromu: Sporazum ili isključenje struje 31. decembra u ponoć

Dodajte komentar

Ukoliko se ugovor o snabdijevanju KAP-a električnom energijom za 2022. godinu ne potpiše do 25. decembra, Crnogorski elektroprenosni sistem je u obavezi da izda nalog da do 31. decembra u 24:00 sata KAP u potpunosti obustavi preuzimanje električne energije iz prenosnog sistema, saopšteno je u pismu CGES-a Unipromu.

Istakli su i da Uniprom DOO ni u jednom od pomenutih modela isključenja ćelija KAP-a nema pravo na obeštećenje od CGES-a.

Iz CGS-a podsjećaju da su obaviješteni da je dat nalog zaposlenima da pristupe planskom isključenju ćelija i da će, ukoliko sve bude išlo po planu, sve ćelije biti isključene do 31. decembra.

– S tim u vezi, obavještavamo vas da su naši sistemi za nadzor prethodnih dana zabilježili redukciju snage u skladu sa dostavljenim voznim redom. Naglašavamo da smo, u skladu sa važećom regulativom, u obavezi da, ukoliko se ugovor o snabdijevanju KAP-a električnom energijom za 2022. godinu ne potpiše do 25.12.2021. godine, izdamo nalog da do 31.12.2021. godine u 24:00 h u potpunosti obustavite preuzimanje električne energije iz prenosnog sistema – navodi se u saopštenju.

Navode i da ih je kompanija Uniprom obavijestila da postoji mogućnost da budu spriječeni da izvrše obavezu.

– Molimo vas da, ukoliko se to desi, vaše operativno osoblje pošalje hitnu depešu dežurnom operateru prenosnog sistema (dispečeru), sa zahtjevom za isključenje Zatvorenog distributivnog sistema (dalje u tekstu: ZDS), Uniprom – KAP sa prenosnog sistema. U tom slučaju, ZDS Uniprom – KAP će biti privremeno isključen sa prenosnog sistema obavljanjem potrebnih manipulacija u TS Podgorica 2 – objašnjavaju iz CGES-a.

Ukoliko dođe do ovakvog razvoja situacije, vjeruju da su svjesni potpune odgovornosti za tehnološki proces fabrike i da će preduzeti sve neophodne mjere kako bi se zaustavljanje istog izvršilo na bezbjedan način.

– U cilju očuvanja bezbjednosti radnika, životne sredine i sopstvenih postrojenja, skrećemo vam pažnju na mišljenje koje smo dobili od Uprave za inspekcijske poslove od 13.12.2021. godine, a koje vam je dostavljeno – navodi se u saopštenju.

Ovom prilikom ističu, da Uniprom DOO ni u jednom od pomenutih modela isključenja ćelija KAP-a nema pravo na obeštećenje od CGES-a po osnovu troška ili eventualne štete, povezano ili proisteklo isključenjem.

– Takođe, dopisom ste nas obavijestili da će se vaše preuzimanje električne energije svesti na oko 2-3 MWh/h(megavat časova po času), koliko je potrebno za snabdijevanje korisnika u ZDS Uniprom – KAP, pa u cilju obezbjeđenja napajanja istih, uz zaključenje ugovora o snabdijevanju, nužno je blagovremeno usaglasiti i potpisati Ugovor o korišćenju prenosnog sistema za potrebe preuzimanja električne energije za 2022. godinu, čiji smo ažurirani nacrt proslijedili 17.12.2021. godine – kažu iz CGES-a, prenosi Pobjeda.

Ističu da se nadaju da će doći do postizanja sporazuma po pitanju obezbjeđenja električne energije za snabdijevanje KAP-a, u interesu svih strana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *