Šta povezuje gumene bombone i inflaciju?

Dodajte komentar

Ruska inflacija ove godine konstantno prkosi prognozama, uključujući i one iz centralne banke, prema kojima bi uskoro trebalo da dođe do njenog usporavanja. Međutim, ekonomista Aleksander Abramov (Alexander Abramov) kaže da postoji jedan pouzdan način da se predvidi situacija – gumene bombone.

Prema izvještajima za “Abramov indeks”, koji je pomenuti ekonomista kreirao za mjerenje cijena slatkiša i 11 drugih proizvoda koji su dio porodične kupovine, pokazuju da je inflacija bila gotovo 26,1 odsto u novembru, što je značajno više u odnosu na zvaničnih 8,4 odsto.

Iako analizi nedostaje statistička rigoroznost, brojke koje je Abramov objavio na svojoj Facebook strani privukle su pažnju eksperata koji ispituju oblasti sa najvećim rastom cijena, piše Bloomberg.

Prema riječima nekadašnjeg rukovodioca ruske centralne banke Olega Vjugina (Oleg Vyugin) ovo je dobar indikator o tome šta se dešava, upravo zbog jednostavnosti pristupa. On je dodao i da Abramovi izvještaji bolje reflektuju realnost u odnosu na “ispeglane” analize prosjeka koje objavljuje vlast.

Ono što, donekle, potvrđuje vjerodostojnost Abramovih analiza jeste to što izvještaje objavljuje prije nego što izađu zvanične analize.

“Septembar, oktobar i novembar bžilježe oštar i stabilan rast”, navodi on, dodajući da još uvjek ne vidi trend pada.

U njegov indeks ulaze uvezene gumene bombone, koje ukazuju na posljedice inflacije na kurs različitih valuta, kao i cijene hleba, mleka i piletine. Podatke prikuplja posjećujući lokalne supermarkete i ne prilagođava analizu sezoni ili drugim faktorima.

Kako kaže, njegova analiza je veoma nestabilna i varira između očekivanja i zvaničnih podataka.

Podaci Centralne banke pokazuju da su Rusi i dalje veoma skeptični prema zvaničnim podacima o inflaciji, te da smatraju da je ona dvostruko većom nego što se navodi u izvještajima. To pomaže da se održe očekivanja o budućem rastu cijena daleko iznad onih koje očekuje većina profesionalnih ekonomista, prenosi Biznis.rs.

“Svako ima sopstvenu inflaciju”, kaže glavni ekonomista u kreditnoj kompaniji Expert RA Anton Tabak (Anton Tabakh), koji lično poznaje Abramova, i dodaje da je ovdje po srijedi inflacija cijenjenog profesora ekonomije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *