Najbolja godina za robu od 1996. i najlošija za obveznice od 1949.

Dodajte komentar

Cijene akcija na azijskim tržištima zabilježile su jutros pad na početku ovosedmičnog trgovanja, a prati ih i pad cijena nafte, budući da širenje Omikron soja koronavirusa navodi sve veći broj zemaljda da uvedu veća ograničenja, što se negativno odražava na tražnju za gorivom potrebnim za prevoz.

Indeksi

Sezonski nedostatak likvidnosti doveo je do neravnog početka i S&P 500 fjučersi su prednjačili padom od 0,7%, dok su Nasdaq fjučersi bili u padu 0,6%.

MSCI najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija izvan Japana snižen je 0,4%, a japanski Nikkei 0,7%.

Širenje Omikrona dovelo je do toga da Holandija u nedjelju uvede lokdaun i napravi pritisak na druge zemlje da je slijede, iako je izgledalo da će SAD ostati otvorene.

„Omikron bi trebalo da bude Grinč koji je ukrao evropski Božić. S obzirom na to da se slučajevi Omikrona udvostručuju svakih dan i po do tri dana, ostaje potencijal da bolnički sistemi budu preopterećeni čak i pored efikasnih vakcina“, rekao je Tapas Striklend, ekonomski direktor u NAB-u.

Dok ograničenja zbog koronavirusa zamagljuju izglede za ekonomski rast, ona takođe rizikuju da inflaciju održe na visokom nivou i da potezi centralnih banaka postanu još oštriji.

Fed

Zapaženo je da su zvaničnici Federalnih rezervi otvoreno govorili o povećanju stopa koje bi moglo da uslijedi već u martu i da će polovinom 2022. početi da se smanjuje bilans stanja centralne banke.

To je čak drastičnije nego što impliciraju fjučersi, koji su do sada bili znatno ispred namjera Feda. Tržište ima samo 40% šanse da poraste u martu, a favorizovani mjesec za ovaj uzlet je jun.

Takav oštri potez Feda je glavni razlog zašto su dugoročni prinosi na trezorske obveznice pali prošle sedmice dok su kratkoročni prinosi porasli. To je ostavilo krivulju od dvije do deset godina blizu najravnije od kraja 2020, što odražava rizik da će stroža politika dovesti do recesije.

Ekonomisti koje angažuje Bank of America vide ovaj rizik kao razlog za pad u odnosu na akcije, iako je njihova najnovija anketa među menadžerima fondova otkrila samo 6% očekivane recesije sljedeće godine, a samo 13% su bile akcije manje vrijednosti. Većina ih i dalje smatra da će trgovanje akcijama kompanija iz tehnološkog sektora ostati najintenzivnije.

Godišnji rezultat

Najveće dobitke u 2021. ostvarila je nafta i to 48%, investicioni fondovi sektora nekretnina REIT 42%, Nasdaq 25%, banke 21% i japanske državne obveznice 10%. Najveće gubitke zabilježile su kompanije iz sektora biotehnologije čiji je pad vrijednosti bio 22%, srebro 19% i janaske državne obveznice 10%.

Ovo je bila najbolja godina za robne berze od 1996. godine, a najgora za globalno tržište državnih obveznica od 1949. godine.

Jutros po otvaranju tržišta prinosi na američke 10-godišnje trezorske zapise pali su 1,38%, kliznuvši znatno ispod njihovog vrha iz 2021. od 1,776%.

Valute

Zaokret Feda u kombinaciji sa kretanjem cijena kapitala koji se u kriznim vremenima naziva „sigurnim utočištima“ podupirao je indeks američkog dolara približavajući ga ovogodišnjem najvišem nivou na 96,665 poena, nakon skoka od 0,7% u petak pred zatvaranje tržišta.

Euro je oslabio na 1,1241 dolara, nakon pada 0,8% u petak da bi se približio najnižem ovogodišnjem nivou od 1,1184 dolara. Japanska valuta, koja ima status sigurnog utočišta, stabilna je na 113,63 jena za dolar.

Britanska funta kliznula je na 1,3228 dolara jer su brige zbog Omikrona izbrisale sve dobitke ostvarene nakon iznenadnog povećanja kamatne stope za koju se Banka Engleske opredijelila prošle sedmice.

Dolar, koji ima tendenciju da privuče tražnju kao sigurno utočište, dostigao je najviši nivo od 15. decembra u odnosu na euro, funtu i australijski dolar, koji je osjetljiv na rizik.

Dolar je, međutim, kliznuo u odnosu na drugo sigurno utočište, japanski jen, ali je i dalje blizu sredine raspona trosedmičnog trgovanja.

Nafta i zlato

Cijene nafte su se snižene zbog zabrinutosti da bi širenje Omikrona smanjilo tražnju za gorivom i znakove poboljšanja ponude.

Cijena Brenta umanjena je 1,56 dolara na 71,96 dolara po barelu, dok je barel američke WTI nafte izgubio 1,43 dolara, kliznuvši na 69,43 dolara.

Cijena zlata se stabilizovala, dostigavši 1.801 dolar za uncu, nakon što je prošle nedjelje prekinut niz od pet uzastopnih sedmica pada.

Izvor: Portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *