Krvavac: Minimalna zarada od 650 eura nije održiva

Dodajte komentar

Državni sekretar Ministarstva finansija i socijalnog staranja Branko Krvavac rekao je da je program Evropa sad održiv i planiran na realnim osnovama. On je ocijenio da izjednačavanje minimalne zarade od 650 eura sa potrošačkom korpom, što je bio prijedlog DF-a, nije održivo, jer se prosječna potrošačka korpa odnosi na četiri člana domaćinstva. Ukoliko budžet bude usvojen u predloženoj formi, neće biti potrebe za zaduživanjem, kaže Krvavac, i napominje da bi to bilo neophodno ukoliko bi bio usvojen veliki broj amandmana.

On je u Jutarnjem programu TVCG pitao i da li bi svi članovi Socijalnog savjeta i socijalni partneri jednoglasno podržali program “da se radi o marketinškoj kampanji”.

“Radi se o realnom programu, urađene su detaljne analize program, on je fiskalno održiv”, tvrdi Krvavac.

Pojasnio je da će u kratkom roku uticaj programa biti neznatan na budžet u prvoj godini, dok će u srednjem i dugom roku pozitivno uticati na kretanja finansija.

On očekuje da će biti usvojen budžet za 2022. godinu, jer sadrži, kako je rekao, veliki niz programa i reformi, poput programa Evropa sad koji donosi benefite i za građane i za privrede.

“Za građane u vidu povećanja minimalne zarade na 450 eura, te ostalih povećanja zarada, a sa druge strane i za privredu, jer će biti smanjeno poresko opterećenje rada”, pojasnio je Krvavac.

Kazao je da se u parlamentu nalazi veliki broj amandmana poslanika na budžet, koji bi, ako bi svi bili uzeti u obzir, značili 300 do 400 miliona eura nove potrošnje bez ikakvog predloga za kontramjeru na prihodnoj strani.

“Dakle u slučaju usvajanja velikog broja amandmana bi moralo doći, bez kontramjera na prihodnoj strani, do zaduženja i to bi na neki način poremetilo ono što je predloženo kao fiskalna strategija za naredni srednjoročni period”, pojasnio je Krvavac.

Kad je riječ o eventualnom novom zaduženju, on je rekao da to neće biti potrebno ukoliko bude usvoje budžet u formi koji je predložila Vlada Crne Gore.

Krvavac je rekao da za narednu godinu predviđaju potpuni oporavak turističke privrede i vraćanje na nivo prihoda od oko milijardu eura.

“Ove godine smo za devet mjesec već na preko 700 miliona eura prihoda, a do kraja godine ćemo biti na 750 miliona, što je 70-75 odsto od rekordne 2019. godine”, istakao je Krvavac.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *