Kapital Adriatic banke smanjen za 7 miliona

Dodajte komentar

Adriatic banka je smanjila svoj kapital za sedam miliona eura, pokrivajući na taj način akumulirane gubitke iz ranijeg perioda. Kapital banke je, prema podacima sa sajta Montenegro berze, smanjen sa 16,4 na 9,4 miliona eura.

Firma “Adriatic Capital LLC” iz američke države Delaver je u januaru prošle godine kupila stopostotno vlasništvo u tadašnjoj Novoj banci za 7,1 milion eura od “Azmont Investmentsa”, koji gradi turistički kompleks “Portonovi” u Kumboru. Nakon kupovina banka je promjenila ime u Adriatic banka.

Iz banke su “Vijestima” naveli da su akumulirani gubici od osnivanja banke do kraja 2020. godine iznosili 7.035.470,44 eura zbog čega je “Adriatic Capital LLC”, kao jedini vlasnik, 5. novembra 2021. donosi odluku o smanjenju kapitala za iznos akumuliranih gubitaka.

”’Adriatic Capital LLC’ je donio ovu odluku kako bi osigurao da, nakon preuzimanja banke, poslovna evidencija banke ispravno odražava njeno poslovanje. Smanjenje akcionarskog kapitala ni na koji način neće uticati na pokazatelje poslovanja Banke i interese povjerilaca Banke. Ova odluka takođe neće imati za posljedicu promjenu neto imovine banke i neće negativno uticati na njenu kapitalnu adekvatnost i likvidnost”, odgovorili su iz ove banke na pitanja “Vijesti” o razlozima za ovoliko smanjenje kapitala.

Oni kažu da od perioda promjene vlasništva ostvaruju pozitivan rezultat, da sada upravljaju imovinom većom od 200 miliona eura, kao i da trenutno imaju najveću stopu rasta od svih banaka u Crnoj Gori. Iz banke su najavili da će ostvarenu dobit iz ove godine naredne godine priznati kao povećanje kapitala.

Vlasnici “Adriatic Capital LLC”, kako je ranije saopšteno, su Aleks Šnajder i dr David Genecov. Šnajder je i ranije poslovao u Crnoj Gori kada je kao vlasnik firme “Midland Resources” upravljao nikšićkom Željezarom od sredine 2004. godine do kraja 2005. godine.

Izvor: Vijesti.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *