Detaljan vodič za investitore i još jače angažovanje diplomatsko-konzularne mreže kroz ekonomsku diplomatiju

Dodajte komentar

Ministarstvo vanjskih poslova predstavilo je danas peto izdanje dokumenta “Montenegro Investment and Business Opportunities” (MIBO), koji stavlja fokus na poslovne prilike u crnogorskoj privredi koje imaju potencijala za realan rast i čiji je cilj još snažnije angažovanje naše diplomatsko-konzularne mreže u promociji ekonomije, saopšteno je iz tog resora.

“Publikacija je dizajnirana da čitaocu pruži činjenice i brojke koje se tiču ekonomske i pravne perspektive Crne Gore. Budući da je namijenjena da crnogorskoj diplomatsko-konzularnoj mreži, potencijalnim investitorima i zainteresovanoj javnosti pruži sve potrebne informacije na jednom mjestu, njena dodatna vrijednost je upravo u tome što kompleksnu materiju predstavlja korisniku na jednostavan i razumljiv način, istovremeno pripovijedajući priču o autentičnosti Crne Gore”, piše u saopštenju.

Po riječima ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića, Crna Gora, kao atraktivna turistička denistacija i zemlja jedinstvene ljepote, interesantna je onima koji ovdje planiraju poslovati, ali i ljudima širom svijeta koji je žele upoznati.

Građani Evrope, kazao je, možda nisu upoznati sa pojedinostima iz Izvještaja  o reformskom putu, ali je sasvim sigurno njihova znatiželja usmjerena na našu prirodu i istoriju, odnosno na to kako su nas one zajedno oblikovale i zašto imaju tako upečatljiv odraz u djelima crnogorskih umjetnika.

Ministarstvu vanjskih poslova, naveo je on,  pripada važna uloga među onima koji imaju čast predstaviti Crnu Goru svijetu jer, kako je istakao, rad u diplomatiji  podrazumijeva svijest o mogućim bilateralnim i multilateralnim partnerstvima i resursima, kao i  snažnu vezu sa našim ljudima koji žive i rade u inostranstvu, gdje su veoma cijenjeni u svojim drugim domovinama.

Kako je navedeno u saopštenju,Radulović je istakao da je nastojanje da se Crna Gora promoviše kao otvoren i  konkurentan poslovni ambijent, koji je sve više usklađen s principima jedinstvenog tržišta, jedna je od ključnih ambicija i zadataka Ministarstva. Težnja da gradimo odgovornu i profesionalnu diplomatiju, u službi svih građana podrazumijeva  aktiviranje snažnije ekonomske diplomatije, a jedan od važnih rezultata upravo je MIBO – zaključio je on.

Čedomir Fuštić, v.d. generalnog direktora Generalnog direktorata za bilateralne poslove i ekonomsku i kulturnu diplomatiju, istakao je da je Ministarstvo tokom ove godine bilo posvećeno ažuriranju modela ekonomske diplomatije, koji bi uključivao kompetentniju ulogu ovog resora, s jasnom vizijom i standardizovanim postupcima donošenja odluka.

Tako su, kako je rekao, realizovane konkretne aktivnosti u oblasti promocije privrednih potencijala Crne Gore, kao što su: konferencija sa Francuskom asocijacijom preduzetnika (Mouvement des Entreprises) – MEDEF, posjeta delegacije Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske, te Odbora za ekonomske odnose s inostranstvom – DEIK (Turska) i prvi Ekonomski dijalog sa Sjedinjenim Državama. Kada je riječ o MIBO-u, u budućnosti planiramo da objavljujemo ovu publikaciju barem jednom godišnje – kazao je Fuštić na prezentaciji.

“Publikacija MIBO kreirana je zajedno sa nadležnim ministarstvima i institucijama Crne Gore, čija je podrška doprinijela da ovaj projekat bude sveobuhvatan i vrijedan. Prepoznavši značaj prezentacije koja predočava uslove i prilike za poslovanje, Privredna komora Crne Gore podržala je dizajn i izdavanje publikacije, dok su njeno štampanje i prezentacija organizovani uz podršku Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačke Vlade”, piše u saopštenju.

Kristof Breunig, zamjenik šefa misije u Ambasadi Savezne Republike Njemačke, rekao je da je moderna, dobro organizovana i učinkovita ekonomska diplomatija važan dio vanjske politike, te da umnogome može doprinijeti  ekonomskom razvoju. On je takođe naveo da će u ovom nastojanju, GIZ putem svoje mreže i ubuduće nastaviti da pruža podršku ministarstvima vanjskih poslova država Zapadnog Balkana.

“Događaju su prisustvovali predstavnici rezidentnih diplomatskih misija, međunarodnih organizacija akreditovanih u Crnoj Gori, te crnogorskih institucija i medija. Imajući u vidu važeće epidemiološke mjere, svi zainteresovani imali su uvid u prezentaciju dokumenta u online formatu”, navodi se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *