Održan drugi Podgorički investicioni forum

Dodajte komentar

Glavni grad Podgorica danas je organizovao drugi Podgorica Investment Day sa ciljem prezentacije i promocije biznis zona, investicionog ambijenta Podgorice, kao i mogućnosti za ulaganje i privlačenje potencijalnih domaćih i stranih investicija. Gradonačelnik dr Ivan Vuković otvorio je drugi Podgorica investment forum, održan uoči 19. decembra, Dana oslobođenja Podgorice.

Na panel diskusiji, gradonačelnik Vuković sa gradonačelnikom Rijeke Markom Filipovićem i zamjenikom odeljenja za spoljnu ekonomiju i međunarodne odnose Moskve Viacheslavom Manuylovim, razmijenio je iskustva o razvoju poslovnog ambijenta tokom pandemije koronavirusa.

Gradonačelnik Podgorice je tom prilikom istakao da su prethodne dvije godine bile pune izazova, ali da su domaći i strani investitori prepoznali značaj investicionog projekta Glavnog grada – biznis zona.

“Brojni su socio-ekonomski izazovi koji su nas zatekli usljed pandemije izazvane koronavirusom, posebno, je bilo teško održati ekonomsku stabilnost, a pored toga bilo je potrebno i privući nova ulaganja. Prošle godine smo uprkos brojnim izazovima, imali rekordan budžet od 94 miliona eura. S ovogodišnjim budžetom, koji je približan prethodnom, možemo nastaviti ubrzan razvoj Podgorice. S ponosom ističem da smo većinu novca iz budžeta potrošili na kapitalne investicije, a to je dobar pokazatelj. I ove godine smo uspjeli da ostanemo atraktvni investitorima, te godinu na izmaku možemo ocijeniti kao veoma uspješnu”, kazao je gradonačelnik Vuković i dodao da su investicije jedini način da se izbjegne kriza.

Vuković je kazao da je Podgorica prepoznata kao atraktivna destinacija za nova ulaganja, te da je aktuelna gradska uprava stekla reputaciju pouzdanog i kvalitetnog partnera za saradnju.

“Kroz Poslovni savjet izgradili smo povjerenje, stabilnu biznis zajednicu i odličnu komunikaciju sa investitorima. Tu su i biznis zone, značajan razvojni potencijal Podgorice, mogućnost za nova ulaganja i privlačenje potencijalnih domaćih i stranih investicija, a sve u interesu ekonomske valorizacije i otvaranja novih radnih mjesta. Ohrabreni smo reakcijom tržišta i činjenicom da smo dobili 17 ponuda, 17 potencijalnih projekata sa više od 3 hiljade radnih mjesta. Sve nam to pokazuje da Podgorica uživa dobru reputaciju u očima investitora. Podatak koji svjedoči da smo prepoznati kao pouzdan partner, jeste i odluka Evropske unij da podrži izgradnju Projekta za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže sa još 23.4 miliona eura”, istakao je Vuković i dodao da je to jasan pokazatelj da je Grad na pravom putu razvoja.

Drugi dio panela obilježila je diskusija ministra kapitalih investicija, Mladena Bojanića, predsjednice Investiciono-razvojnog fonda, Irene Radović, zamjenika gradonačelnika, Časlava Vešovića, generalnog sekretara Privredne komore Crne Gore, Pavla D. Radovanovića, kao i predsjednika Savjeta stranih investitora, Kristofera Šona, dok je u ulozi moderatora bio direktor Agencije za investicije Crne Gore, Mladen Grgić.

Tokom trajanja diskusije, bilo je riječi o najznačajnijim projektima koje je Glavni grad realizovao u prethodnom periodu, o mogućnostima koje pruža Zakon o javno-privatnom partnerstvu partnerstvu, te daljem infrastrukturnom i privrednom razvoju Podgorice.  Takođe, panelisti su razgovarali o povlačenju sredstava iz fondova Evropske unije i animiranju domaćih i stranih investitora.

Ovom značajnom događaju za Podgoricu prisustvovali su ambasadori stranih zemalja u Crnoj Gori, kao i predstavnici diplomatsko-konzularnog kora.

Izvor: MediaBiro.tv

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *