Uveden 24-časovni nadzor u Slobodnoj zoni Luke Bar

Dodajte komentar

Uprava prihoda i carina Crne Gore, uvela je dvadesetčetvoročasovni nadzor nad robom i licima u Slobodnoj zoni “Luka Bar”, u cilju pojačanog carinskog nadzora i evidencije izlaska i ulaska robe iz skladišta u toj zoni, gdje se pretežno skladište duvanski proizvodi.

Kako naglašavaju u saopštenju Uprave, u funkciji suzbijanja sive ekonomije i svih oblika krijumčarenja akciznih roba koji, kako se procjenjuje, godišnje umanjuju budžetski prihod za oko jednu trećinu, Uprava prihoda i carina dosljednim sprovođenjem svojih primarnih funkcija štiti državu od ilegalnog unošenja i iznošenja robe i prekograničnog kriminala.

“U obavljanju carinskog nadzora poseban tretman ima akcizna roba unešena u Slobodnu carinsku zonu. Carinski nadzor robe koja se unosi u carinsko područje počinje od momenta njenog unosa i traje dok roba ne promijeni status, tj carinski nadzor prestaje onda kada se roba izveze, uništi ili ocarini i stavi u slobodan promet. Adekvatnom primjenom svojih nadležnosti Uprava radi na efikasnom otkrivanju i suzbijanju organizovanog kriminala, krijumčarenja, korupcije i drugih carinskih delikata”, naglašavaju u saopštenju.

Podsjećaju da je Vlada Crne Gore 22.jula 2021. godine, zabranila skladištenje duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone “Luka Bar”.

U tom pravcu, u saradnji sa drugim državnim organima i u saradnji sa menadžmentom Luke Bar, Uprava je preduzela niz aktivnosti u funkciji pojačanog carinskog nadzora i evidencije izlaska i ulaska robe iz skladišta u Slobodnoj zoni “Luka Bar“, a gdje se pretežno skladište duvanski proizvodi.

“Adekvatnom primjenom svojih nadležnosti i dosljednom primjenom carinskih, poreskih, akciznih i drugih propisa Uprava prihoda i carina nastaviće da radi na suzbijanju, sprečavanju i otkrivanju krijumčarenja duvanskih proizvoda”, poručuju u ovoj ustanovi.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *