Uniprom: KAP neće na bilo koji način ugroziti sigurnost elektroenergetskog sistema

Dodajte komentar

Kako u ovom trenutku nije potpisan novi ugovor o snabdijevanju KAP-a električnom energijom za 2022.godinu, a EPCG je najavila raskid postojećeg ugovora, dat je nalog zaposlenima da pristupe planskom isključenju ćelija. Ukoliko sve bude išlo po planu, sve ćelije će biti isključene do 31.12.2021. godine, za kada je EPCG najavila prekid isporuke električne energije KAP-u, navodi se dopisu koji je Unirpom poslao CGES-u.

CGES je prethodno od Uniproma tražio da im odstavi podatke o planiranoj potrošnji električne energije za 2022. godinu.

– Ukoliko, pak, dođe do nepredviđenih okolnosti kojima ne možemo upravljati, bićemo prinuđeni da to isključenje obavimo sami bez željenog planskog pristupa. Ako se ni to ne desi obaveza je CGES-a da 31.12.2021.godine u 24h, isključi KAP sa mreže kako ne bi došlo do neovlašćenog preuzimanja električne energije iz prenosnog sistema, u suprotnom smatraćemo CGES odgovornim za neovlašćeno preuzimanje električne energije – navodi su u dopisu.

Isitiču da KAP neće biti subjekt koji će na bilo koji način ugroziti sigurnost elektroenergetskog sistema Crne Gore i poremetiti rad evropske elektroenergetske interkonekcije.

– Ukoliko, ipak, dođe do nekih promjena u odnosu na trenutne odnose sa EPCG, kao snabdjevačem i eventualno se sklopi neki drugačiji aranžman, blagovremeno ćemo Vas obavijestiti i dostaviti naše planove proizvodnje, odnosno planirane snage i potrošnje, kako bi ste kao operator prenosnog sistema mogli sistemom upravljati na propisan način – navodi se u dopisu.

Napominju i da će nakon isključenja serije Elektrolize nivo potrošnje električne energije će se svesti na oko 2- 3MW/h, koliko je potrebno za potrošače u Zatvorenom distributivnom sistemu.

– Potrošači Zatvorenog distributivnog sistema će od 01.01.2022 godine potpisati ugovor o snadbijevanju sa FC Snabdijevanje – EPCG – kazali su iz Uniproma.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *