Turska smanjila kamatne stope, novi udarac na liru

Dodajte komentar

Turska centralna banka izglasala je juče smanjenje ključne kamatne stope zemlje, jednosedmične repo stope, na 14 posto s 15 posto, čime je lira odmah pala na rekordno nizak nivo od 15,5 za dolar.

Valuta je već ranije pala na 15 lira za dolar u satima prije odluke jer su tržišta očekivala smanjenje stope.

Inflacija u zemlji od 84 miliona sada je na više od 21 posto i stalno raste jer je predsjednik Recep Tayyip Erdogan odbio podići stope, što znači da je kupovna moć Turaka koji zarađuju lokalne plaće drastično pala.

Lira je do danas izgubila 50 posto svoje vrijednosti u odnosu na dolar.

Ulagači i ekonomisti očajnički pozivaju Erdogana da obrne kurs, ali on je do sada ostao pri svom neobičnom uvjerenju da više stope pogoršavaju inflaciju, a ne da je smanjuju, što je široko prihvaćeno načelo.

Taj potez uslijedio je nakon dugog niza smanjenja kamatnih stopa od strane centralne banke, koja se smatra ovisnim od Erdogana, koji je kamatne stope nazvao “majkom svakog zla”.

Turska centralna banka ranije je objavila da u ponedjeljak intervenira na deviznom tržištu, prodajući dolare kako bi poduprla liru. No, s obzirom na ionako niske devizne rezerve, analitičari sumnjaju da će strategija biti učinkovita.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *