Stari dugovi i gubici došli ”Plantažama” na naplatu

Dodajte komentar

Kompaniji “Plantaže” je prijetila blokada računa od tri miliona eura, koja bi ozbiljno ugrozila njeno poslovanje, ali je juče dogovoreno da Hipotekarna banka odloži svoju blokadu od dva miliona eura, dok će danas biti poznato da li će Opština Tuzi sprovesti blokadu u iznosu od 900 hiljada eura.

Do sinoć je postojala opasnost da ukoliko Opština Tuzi blokira račun na iznos poreza na nepokretnost, koji je sama odredila na iznos od 900 hiljada eura, blokadi bi se prudružila i Hipotekrna banka na osnovu ugovora o kreditu, o kojem se dogovarala bivša uprava, i u kojima se nalazi stavka da banke može naplatiti cijeli preostali iznos kredita ako račun kompanije bude u blokadi po bilo kojem drugom osnovu.

Prema informacijama “Vijesti”, krajem novembra je uslijedila prva blokada računa “Plantaža” od Opštine Tuzi u iznosi od oko 580 hiljada eura na ime navodne razlike u plaćenom porezu na nekretnine iz 2019. godine, zatim je NLB banka uvela blokadu od 180 hiljada eura. Prije nekoliko dana je Hipotekarna banka rezervisala blokadu od dva miliona eura koja bi se aktivirala prema stavki iz ugovora čim sljedeći put račun “Plantaža” bude u blokadi. Ovaj kredit “Plantaže” prema ugovoru treba da postepeno otplaćuju još pet godina, ali je banka aktivirala spornu stavku iz ugovora.

”Plantaže” su proteklih mjeseci poboljšale svoje poslovanje i smanjile rashode, ali iznenadni dolazak na naplatu iznosa od tri miliona eura može stvoriti dugoročnu blokadu i dodatno otežati poslovanje. Prema informacijama “Vijesti”, pripremljen je plan reprograma kredita i drugih velikih obaveza koji će kreditorima biti predstavljen na sastanku naredne sedmice. Plan je pripremljen u saradnji sa renomiranom revizorskom kućom.

Ovako nepovoljne kredite sa visokim kamatama proteklih godina uzimalo je prethodno rukovodstvo kompanije za pokrivanje svojih gubitaka i održavanje likvidnosti, iako su fiktivno prikazivali uspješno poslovanje preko stavke rasta vrijednosti zaliha. Stvarne gubitke prikrivali su kreditima i prodajom imovine, dok su istovremeno sami sebe nagrađivali visokim zaradama i drugim primanjima.

Kompanije je ranije platila porez za 2019. na nekretnine na području Opštine Tuzi u iznosu koji im je tada dostavljen, ali je administracija ove Opštine svojim novim rješenjem utvrdila da nekretnine “Plantaža” vrijede više zbog čega su novim rješenjem povećali iznos poreza za 540 hiljada eura. Zatim je prinudno naplaćen uvećani porez za 2020. godinu, a sada se pokušava i za 2021.

Prošle godine tadašnja direktorka “Plantaža” Verica Maraš je na usmenoj raspravi o poreskom dugu prema Opštini Tuzi, u zapisniku priznala da im je odgovaralo da u kompanijskim knjigama prikazuju nižu vrijednost nekretnina kako bi platili manji iznos poreza. Iako je dostavljanje netačnih podataka poreskoj upravi da bi se platio manji iznos poreza krivično djelo, Specijalno državno tužilaštvo još izviđa ovaj slučaj kao i dostavljene dvije negativne ocjene Državne revizorske institucije na tadašnje poslovanje i rad “Plantaža”. DRI je u ovoj kompaniji prošle godine utvrdila veliki broj nezakonitosti.

Predsjednik Opštine Tuzi, Nik Đeljošaj, pozvao je prije nekoliko dana premijera Zdravka Krivokapića da do petka do deset časova isplati iz budžetske rezerve obaveze koje “Plantaže” imaju prema Tuzima, ili će u 12 sati blokirati račun kompanije.

Iako su “Plantaže” državna kompanija koja zapošljava više radnika od Kombinata aluminijuma, drugi su po veličini izvoznik i imaju značajan uticaj na ukupnu ekonomiju, nema pomoć države niti subvencije.

Vlada je najavljivala državnu pomoć od pet milion eura, a zatim i dokapitalizaciju od 7,5 miliona, ali se ni jedna nije obistinila, tako da je kompanije prepuštena da se sama bori sa višemilionskim dugovima i gubicima naslijeđenim od bivše uprave.

“Montenegro Works” na prvom ispitu

Iz Ministarstva poljoprivrede “Vijestima” su na pitanje o krizi u “Plantažama” i mogućnostima za njeno rješenje odgovorili da u kontinuitetu prate stanje i ulažu napore kako bi se zatečeno stanje u kompaniji “Plantaže” riješilo na što brži i efikasniji način.

”Upoznati smo sa dešavanjima u vezi sa porezom na nekretnine Opštine Tuzi, kao i sa preko dva miliona starog kredita u Hipotekarnoj banci, i u tom pogledu smo preduzeli niz aktivnosti kako bi se problem riješio. U toku su pregovori sa predstavnicima banke u cilju pronalaženja najboljeg modela rješavanja problema. Vlada stoji čvrsto u opredjeljenju da sačuva ‘Plantaže’. Po dogovoru sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, sva pitanja koja se tiču aktivnosti oko pronalaženja modela za ‘Plantaže’ delegirana su i rješavaće ih ‘Montenegro Works’. Ministarstvo poljoprivrede je dostavilo svu dokumentaciju, dosadašnje predloge i inicijative, što ćemo po dogovoru nastaviti da činimo u narednom periodu kako bi sačuvali naš poznati brend”, saopšteno je iz Ministarstva.

”Montenegro Works” je nova državna kompanija koja je osnovana da bi pomagala drugim državnim kompanijama u analizama i rješavanju problema u poslovanju. Ovo će biti prva kriza koju treba da rješava ova kompanija.

Izvor: VIjesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *