Dr Nina Drakić nova predsjednica Privredne komore Crne Gore

Dodajte komentar

Doktorka ekonomskih nauka Nina Drakić nova je predsjednica Privredne komore Crne Gore – odlučila je Skupština ove poslovne asocijacije na sjednici održanoj 17. decembra 2021. godine.

Za Drakić je glasalo 37 od ukupno prisutnih 49 članova Skupštine, dok je  kandidat Srđan Laković  dobio 12 glasova i Irena Radović  bez glasova.

Dr Nina Drakić je prva žena na čelu najuticajnije poslovne asocijacije koja 94. godinu okuplja cjelokupnu crnogorsku privredu, prva doktorka nauka na tom položaju i najmlađi predsjednik u trenutku stupanja na dužnost.

Rođena je 11. novembra 1980. godine u Podgorici. Završila je Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore 2003. godine, a zvanje doktora ekonomskih nauka stekla 2018. godine na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis Univerziteta Donja Gorica.

Autorka je više naučnih radova, a posjeduje licencene za poslove brokera i investicionog menadžera, te trenera korporativnog upravljanja. Usavršavala se u Japanu i Turskoj. Radila je na projektima USAID, Svjetske banke, GIZ-a i UNDP-a.

Od 2010. godine radi u Privrednoj komori Crne Gore, gdje je pored ostaloga obavljala poslove direktorice Sektora za istraživanja i analize, potpredsjednice Privredne komore, a od 1. septembra 2021. godine vršila je dužnost predsjednika ove asocijacije. Autor i koautor je  brojnih ekonomskih analiza, a učestvovala je u implementaciji više međunarodnih projekata.

Drakićeva ima bogato iskustvo u radu sa privredom, a kao njen zastupnik učestvovala je u brojnim radnim grupama i tijelima Vlade, među kojima Savjet za suzbijanje sive ekonomije, Savjet za konkurentnost, Svajet za privatizaciju, Savjet statističkog sistema Crne Gore i dr.. Svoj doprinos daje i pregovorima Crne Gore sa Evropskom uniju, kao članica Radne grupe za Pregovaračko poglavlje 16 – Porezi i 30 – Vanjski odnosi.

Obraćajući se Skupštini, dr Nina Drakić je istakla namjeru da osnaži rad organa i tijela Komore kao i saradnju sa donosiocima odluka na državnom i lokalnom nivou. Asocijacija će, kako je kazala, intenzivno doprinositi jačanju konkurentnosti i promociji privrede, internacionalizaciji poslovanja, širenju novih znanja i realizaciji međunarodnih projekata. U fokusu rada Komore, prema njenim riječima, biće formiranje centara za digitalnu transformaciju, zelenu i cirkularnu ekonomiju, te jedinstvene kontakt tačke za sve usluge koje ova asocijacija može da pruži mikro, malim i srednjim preduzećima. Zalagaće se za povećanje transparentnosti rada Komore, otvorenosti i vidljivosti.

– Vjerujem da će realizacija ovog programa doprinijeti da se rad i pozicija Komore unaprijede, a njena uloga zastupnika, promotera i servisa privede osnaži – kazala je Drakić.

Mandat dvadesete predsjednice Privredne komore započeće 1. januara naredne godine.

Skupština je na istoj sjednici usvojila Program rada Privredne komore i odluke o finansijskom planu, te o visini, načinu i rokovima plaćanja članskog doprinosa za 2022. godinu.

Izvor: MediaBiro.tv

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *