Udovičić: Želimo da korisnici Telekoma osjećaju da su u dobrim rukama

Dodajte komentar

Crnogorski Telekom je u jedinstvenoj poziciji na tržištu, jer iza sebe ima znanja i iskustva cijele Deutsche Telekom Grupe. „Idemo u korak sa vodećim evropskim i svjetskim trendovima u domenima mobilnih i fiksnih mreža, tehnologija podrške za te mreže i inovacijama, što ima smisla tek ako benefite osjećaju korisnici“, kazao je izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Stjepan Udovičić, u intervjuu za nedavno objavljeni broj Vodič Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori (MFIC Guide).

„Telekom je ovu godinu posvetio korisničkom iskustvu, što kao rezultat rada ima rast korisničke baze i prihoda, i govori nam da smo na pravom putu“, zaključio je Udovičić.

Na koji način pružate podršku kompanijama koje prolaze kroz digitalnu transformaciju?

Digitalna transformacija kompanijama pomaže da smanje troškove, pojednostave i ubrzaju procese, povećaju produktivnost. Međutim, ako se u taj proces uđe neplanski, rezultat može biti veća šteta od koristi. Zato nam je važno da korisnicima, crnogorskom javnom sektoru, i zainteresovanoj javnosti budemo na raspolaganju prvo kao savjetnici, kroz širenje perspektive, a zatim i kao pružaoci usluga.

Vodimo društvo u pravcu digitalizacije kao kompanija koja omogućava da se bilo koji korisnik u zemlji može spojiti na sve dostupne online servise, a znanje koje naši eksperti crpe iz iskustva u Telekomu i Deutsche Telekom Grupi omogućava nam da partnerima damo prave odgovore na pitanja o digitalizaciji.

U tom smislu želio bih da pomenem eTrust – usluge povjerenja Telekoma, zahvaljujući kojima su građanima, privredi i javnom sektoru dostupni elektronski potpis i pečat. Ovaj servis razvijen je u skladu sa svim relevantnim zakonima, a naš data centar, sagrađen po najzahtjevnijim standardima industrije i DT Grupe, omogućava još veću sigurnost i, naravno, čuvanje podataka u Crnoj Gori.

Kakve će promjene unijeti 5G na tržište?

Telekom je u junu ove godine prvi u Crnoj Gori uspješno testirao 5G mrežu u tzv. „realnim uslovima“ na sjeveru zemlje. Do pune primjene put može biti duži ili kraći, zavisno od razvoja regulatornog okruženja, odnosno uslova koji za komercijalno puštanje 5G usluga budu postavljeni pred operatore.

Kao što je bio slučaj u zemljama EU, za komercijalno upotrebljivu 5G tehnologiju potrebna su velika ulaganja operatora. Stoga se nadamo da će naknade za frekvencijski spektar biti puno niže, kako bismo se mogli posvetiti ulaganju u opremu i ubrzali pokrivanje zemlje 5G mrežom.

Crna Gora zbog svoje veličine može imati zavidan nivo 5G pokrivenosti godinu dana nakon javne odluke o dodjeli frekvencijskog spektra operatorima. To je naša velika prednost, koju ćemo, nadam se, iskoristiti.

Sa kakvim poslovnim rezultatima završavate 2021, i kakva su vaša očekivanja od 2022?

Ovu godinu ćemo, prema trenutnim pokazateljima, završiti sa rastom prihoda i profitabilnosti u odnosu na rezultate s kraja 2020. Zabilježili smo odličan treći kvartal i dobre rezultate u sektoru veleprodaje pod uticajem dobre turističke sezone u Crnoj Gori, kao i značajan rast u mobilnom i fiksnom segmentu.

Naredna godina će biti interesantna. Živimo u vremenu kada je teško davati bilo kakva predviđanja. Ja se nadam da će se pandemija Covid-19 smiriti, nadam se dobroj turističkoj sezoni, još boljoj od ovogodišnje. Nadam se stabilnom i predvidivom regulatornom okruženju s kojim ćemo moći planirati – što je trenutno i slučaj – te se nadam da ćemo s kolegama iz industrije i javne uprave zajedno planirati i lansirati 5G priču, na jedinstven način u Crnoj Gori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *