Regionalni Challenge Fond: Odlična godina iza nas

Dodajte komentar

Regionalni Challenge Fond (RCF) organizovao je svoju Prvu godišnju regionalnu konferenciju online kako bi saopštio rezultate i iskustvo iz regionalnog konkursa za podršku investicijama u kooperativnu obuku. RCF je od februara do aprila ove godine otvorio konkurs i primio 205 prijava od konzorcijuma sastavljenih od institucija za stručnu obuku i kompanija iz svih država zapadnog Balkana. U uži izbor je ušlo 66 konzorcijuma, koji su pozvani da pripreme detaljne predloge projekata. Pored toga, odlukom Izborne komisije o dodjeli sredstava za prvi konkurs za finansiranje je predloženo 37 najuspješnijih projekata i za ovaj region je izdvojeno oko 14,5 miliona eura.

„Misija Fonda i ovog projekta je bila da se unaprijedi kvalitet i značaj profesionalnog obrazovanja i obuke na tržištu rada kroz finansiranje ulaganja u opremu i infrastrukturu za odabrane projekte kooperativne/dualne obuke koji se sprovode u okviru partnerstava između institucija za stručnu obuku i kompanija. Izuzetno nam je drago što je toliko mnogo kandidata poslalo svoje prijave i što možemo da stanemo iza preko 35 uspješnih projekata. Nastavićemo sa drugim konkursom u februaru 2022. godine i radujemo se što možemo da pružimo podršku u ovoj važnoj oblasti“, saopštio je Frider Vurman, vođa tima RCF-a.

RCF predstavlja program za finansiranje u cilju unaprijeđenja mogućnosti zapošljavanja mladih. Sredstva se dodjeljuju na osnovu rezultata regionalnog konkursa.

„Regional Challege Fond je usmjeren ka regionalnoj integraciji i mogućnostima za ekonomski rast. Ovdje govorimo o stvaranju održivih i pravednih prilika za mlade ljude da preuzmu svoju budućnost u svoje ruke, a naročito mlade žene. RCF je naš program svjetionika. Već smo u prvim mjesecima implementacije uspjeli da okupimo privatni sektor i institucije stručnog osposobljavanja za dobrobit svih zainteresovanih strana. Prema tome, drago mi je što mogu najaviti da ćemo mobilizovati dodatnih 13,5 miliona eura za grantove, čime se naša podrška povećava na 33,5 miliona eura“, rekao je Santiago Alonso Rodrigues, direktor sektora za Jugoistočnu i Istočnu Evropu, Južni Kavkaz, Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

„Često vidimo da nije tako lako motivisati privatni sektor da se aktivno uključi u stručnu obuku, pa konstantno radimo na razvoju koncepata i pristupa. Veoma smo srećni što smo sada sa RCF uspjeli da motivišemo privatni sektor da bude dio obuka kadrova, te da ih udružimo sa stručnim obrazovnim jedinicama u podnošenju prijedloga. To nadilazi očekivanja koja smo imali“, naglasio je Klaus-Martin Müller iz KFW Development Bank.

Implemenatciju RCF-a sprovodi Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana 6 (WB6 CIF)  čiji je član i Privredna komora Crne Gore.

„Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana 6 zapravo predstavlja odgovor poslovne zajednice na političke i ekonomske procese u regionu. Iz dosadašnjih priprema za ovaj projekat postalo je jasno da poslovna zajednica WB6 pruža snažnu podršku slobodnom kretanju robe i usluga širom regiona kako bi se smanjili troškovi i omogućilo našim ekonomijama da budu konkurentnije na globalnom tržištu. Odluka da CIF koordinira Regionalni Challenge Fond donijeta je nakon sveobuhvatnog pregleda  ekonomskih prilika od strane naših partnera u saradnji sa Njemačkom razvojnom bankom“ – naveo je Balša Ćulafić, koordinator projekta RCF ispred WB6 CIF i Privredne komore Crne Gore.

RCF prepoznaje tri dodatna aspekta koji se odnose na sve sektore privrede i zemlje, kao i njihov potencijal za razvoj vještina koje odgovaraju tržištu rada u skladu sa trenutnim inicijativama: zelenu tranziciju, regionalnu integraciju i digitalizaciju. Prva godišnja konferencija je okupila zvaničnike i stručnjake iz EU, državnih institucija i organizacija aktivnih na polju stručnog obrazovanja i obuke, privrednih komora, međunarodnih i regionalnih organizacija, kompanija i organizacija civilnog društva.  

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *