Pekari u gubicima, izvjesne veće cijene hljeba

Predstavnici pekarske industrije, trgovačkih lanaca i Vlade nastaviće danas pregovore o mogućnosti ukidanja uredbe o zamrzavanju cijena osnovne vrste hljeba iz jula, koja važi do 31.decembra, ili o njenoj izmjeni,što bi značilo povećanje cijena ove namirnice od Nove godine.

Novi sastanak su tražili pekari jer su cijene brašna poskupile za oko 40 odsto od jula, a ostalih sirovina od 40 do 120 odsto.

Cijena osnovnog bijelog hljeba od 500 do 600 grama ograničena je tada na iznos od 50 centi po komadu, a od 300 do 400 grama na 40 centi po komadu.

Analiza pekara pokazuje da su oni sada, nakon četiri poskupljenja brašna od jula, na gubitku od osam do 12 centi po vekni osnovne vrste hljeba od 500 grama, u zavisnosti od veličine pekare, količine brašna koje nabavljaju i posrednika.

Dodatni problem je što su glavni dobavljači i uvoznici brašna najavili još jedno poskupljenje do Nove godine. Glavni razlog za poskupljenje brašna je veliki rast cijena žitarica koji traje od početka godine na svim međunarodnim berzama zbog rekordno niskog prinosa usljed klimatskih promjena.

Nova cijena vekne vjerovatno 70 centi

Prema informacijama Vijesti, na današnjem sastanku moguće su dvije varijante dogovora – da se ukine uredba i ponovo dozvoli slobodno formiranje pri čemu bi nova cijena osnovne vrste vekne vjerovatno iznosila 70 centi, dok je druga, koja je bliža ministarstvima, da se novom uredbom maksimalna cijena odredi na 60 centi uz dodatne subvencije države, ali za sada nije jasno koje.

Prema analizi pekara sa tih dodatnih 20 centi, oni bi pokrili svoje gubitke i imali zaradu od četiri do sedam centi po vekni, dok bi trgovci na osnovu svoje marže od oko 20 odsto imali dodatna četiri centa a država na račun PDV-a od sedam odsto dodatnih cent i po.

”Ako bi se uredba o ograničenju cijena osnovne vrste hljeba produžila uz dozvoljeno povećanje cijene od samo deset centi po vekni, pekari bi od toga dobili najviše sedam centi i samo bi bili u nešto manjem minusu nego sada. Ako bi brašno ponovo poskupilo, kako što postoje najave, gubitak bi se ponovo povećao i opet bi samo mi trpili štetu”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz pekarske industrije.

Check Also

Njemački državljani i firme uložili u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše novca od svih stranaca

Njemački državljani i firme uložili su prošle godine u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše …

Leave a Reply

Your email address will not be published.