Njemačka na ivici velike krize, stagnacija prijeti najvećoj evropskoj ekonomiji

Dodajte komentar

Njemačka je ove zime na ivici recesije jer problemi u lancima nabavke i talas novih slučajeva koronavirusa koče privredu.

Najveća evropska ekonomija će se smanjiti rast za 0,5 posto u četvrtom kvartalu ove godine, u poređenju sa trećim, i stagnirati u prva tri mjeseca 2022., prema projekcijama koje je u utorak objavio Institut za ekonomska istraživanja (IFO).

Ekonomija je u recesiji kada se smanjuje dva uzastopna kvartala.

Šef prognostičkog odjela u IFO-u Timo Wollmershäuser izjavio je da problemi u lancima nabavke i četvrti talas koronavirusa primjetno usporavaju njemačku ekonomiju.

“Snažan oporavak nakon pandemije koji se prvobitno očekivao za 2022. još uvijek se nije desio”, rekao je Wollmershäuser, javlja CNN.

IFO očekuje povećanje inflacije za 3,1 posto ove godine i 3,3 posto u 2022., stope su to koje daleko premašuju cilj Evropske centralne banke od 2 posto. Očekuje se da će se potrošačke cijene vratiti na normalne nivoe tek 2023. godine.

Prošle sedmice Njemačka je zabilježila najveći broj dnevnih smrtnih slučajeva od covida još od februara, a država se bori da stavi pod kontrolu četvrti talas pandemije. Ranije ovog mjeseca zabranjeno je nevakcinisanim osobama pristup svim javnim zatvorenim prostorima osim najvažnijim, kao što su supermarketi i apoteke, prenosi Klix.ba.

(Biznis.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *