Fed najavio agresivnije povećanje kamata

Federalne rezerve poslale su jasnu poruku da je došao kraj ultra labavoj monetarnoj politici koja je na djelu od početka pandemije. Najavili su nekoliko agresivnih poteza koji su iznenadili analitičare.

Kao prvo, Fed je rekao da će ubrzati smanjenje obima mjesečnog otkupa obveznica.

Fed će svakog mjeseca počevši od januara kupovati 60 milijardi dolara obveznica, što je upola manje nego prije smanjenja u novembru i 30 milijardi dolara manje nego što je kupovao u decembru. Fed je smanjivao kupovine za 15 milijardi dolara mjesečno u novembru, udvostručio to u decembru, a zatim će dodatno ubrzati smanjenje do 2022. godine, piše tportal.

Nakon što se to završi, u kasnu zimu ili rano proljeće, centralna banka očekuje da će početi da podiže kamatne stope, koje su na ovonedjeljnom  sastanku ostale nepromijenjene.

Projekcije objavljene u srijedu pokazuju da čelnici Feda očekuju čak tri povećanja stope u 2022., s dva u sljedećoj godini i još dva u 2024. godini.

“Ekonomski razvoj i promjene u izgledima garantuju ovu evoluciju monetarne politike, koja će nastaviti da pruža odgovarajuću podršku ekonomiji”, rekao je predsjedavajući Jerome Powell na svojoj konferenciji za novinare nakon sastanka.

Check Also

Prvo odluka o koncesiji, pa o gradnji terminala na podgoričkom aerodromu

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), Vladan Drašković, saopštio je da se o gradnji novog …

Leave a Reply

Your email address will not be published.