CEFTA WEEK 2021: Godina savladavanja prepreka i važnih koraka ka efikasnoj trgovini u regionu

Dodajte komentar

U prvoj godini implementacije Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, učinjeni su ozbiljni koraci u približavanju ovom tržištu uz podršku Evropske komisije i Savjeta za regionalnu saradnju, dok je fokus bio na promovisanju napora za unapređenje kretanja robe i usluga kroz CEFTA tržišta, poručeno je sa centralnog događaja ovogodišnjeg CEFTA Week-a.

Direktor CEFTA Sekreterijata, Emir Đikić, naglasio je važnu ulogu CEFTA-e u promociji boljih uslova za trgovinu u posljednjih 15 godina: “Studije su pokazale da je CEFTA sporazum doprinio rastu izvoza članica između 40 i 80 odsto. Ono što je sada najvažnije je budućnost i potencijali koje ona donosi, a to je povećanje BDP-a oko 6,7 odsto ukoliko CEFTA-u dovedemo do nivoa integracije koji postoji u Evropskoj uniji. Ove godine smo napravili prve korake u tom pravcu”,

Na završnom događaju koji je okupio preko 300 učesnika  kao jedno od ključnih dostignuća za 2021. ističe se promjena pravila o porijeklu roba, koja je uticala na veću fleksibilnost i donijela dodatne benefite za privredu. Značajan napredak je napravljen u pregovorima vezanim za Dodatni protokol 7, koji predstavlja mehanizam za rješavanje sporova i Odluku o uklanjanju radnih dozvola za lica koja nude usluge i intrakompanijske transfere.

Zelene trake su proširene na sve prelaze u okviru CEFTA-e, što je omogućilo brži i bezbjedniji protok roba osnovne namjene. Otvoren je nov portal koji prikazuje podatke vezane za Zelene trake i vrijeme čekanja na prelazima, što će doprinijeti još boljoj kontroli trgovinskih politika, a započet je i dijalog o proširivanju inicijative na susjedne zemlje, članice EU.

Kao važno dostignuće ističe se i lansiranje platforme za elektronsku razmjenu podataka, SEED+, koji će podržati razmjenu sertifikata neophodnih za prolaz robe, poput elektronskih sertifikata, sa ciljem uspostavljanja “trgovine bez papira”. Poručeno je da će SEED+ doprinijeti bržoj razmjeni podataka iz neusaglašenih pošiljki za poljoprivredne proizvode u cilju potpune zaštite potrošača. Pored navedenog, tri pilot projekta Zajedničkih carinskih aktivnosti vezanih za prazne kamione, ilegalnu trgovinu duvanom i IPR žig su izvedena kao korak ka uspostavljanju Strategije za upravljanje carinskim rizicima.

Među ostalim dostignućima navodi se finalizacija Odluke o elektronskoj trgovini u okviru CEFTE, kao i usaglašavanje Odluke o priznavanju AEO programa i profesionalnim kvalifikacijaama na ekspertskom nivou.

Tri panel diskusije pod nazivom “Olakšanje trgovine kroz priznavanje sertifikata i procedura”, “Trgovina uslugama i licence, kvalifikacije i dozvole” i “Prava intelektualne svojine u promociji trgovine i investicija” akcenat su stavili na prepoznavanje programa koji imaju za cilj da integrišu sedam tržišta u jedno i obezbijede efikasne i jeftine metode pristupa tržištu od 20 miliona ljudi i konsolidovanoj privredi, vrijednoj 120 miliona dolara.

Sjeverna Makedonija predsjedavanje CEFTA sporazumom predaje Moldaviji, koja će imati ovu ulogu tokom 2022, uz obećanje da će nastaviti sa radom na promociji ambicioznih planova vezanih za trgovinu.

CEFTA Week je organizovan u saradnji sa partnerima iz Zavoda za intelektualnu svojinu Evropske unije, GIZ, USAID Sjeverna Makedonija i Zapadnobalkanski forum privrednih komora, a uz podršku Evropske komisije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *