Žičara Kotor-Lovćen do proljeća 2023.

Dodajte komentar

Predstavnici Vlade Crne Gore i konzorcijuma “Leitner – žičara Kotor 1350”, koji čine kompanije “Novi Volvox“ Podgorica i “Leitner” Italija potpisali su Ugovor o izgradnji žičare Kotor – Lovćen.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović prije potpisivanja ugovora kazao je da ga raduje što je član vlade koja je za kratko vrijeme uspjela da upotpuni pregovore koji su od značaja za cijelu Crnu Goru.

“Današnje potpisivanje ugovora direktno će uticati na poslovni ambijent cijelog područja ali na veoma specifičanačin način stvoriti uslove za poseban doživljaj Lovćena i Bokokotorskog zaliva. Biće i podsticaj za dodatni razvoj čije razmjere su daleko veće od onoga što u ovom momentu možemo da zamislimo”, kazao je Milatović.

On je istakao da će žičara biti jedna od najvećih struktura te vrste u Evropi.

“Zahvaljujući činjenici da povezuje dvije izuzetno značajne lokacije, Kotor koji je pod zaštitom UNESCO-a i Nacionalni park Lovćen u čijem srcu se nalazu Njegošev mauzolej. Na ovaj način posjetioci će tokom 12 minuta gugog putovanja moći da na potpuno novi način dožive ambijent koji je iz svake perspektive zadivljujući”, istakao je ministar.

Milatović je dodao da vjeruje da Cetinjani dočekuju vijest o žičari kao prijeko potrebni optimizam za koji su, kako je kazao, zbog tuđe inretnosti godinama bili uskraćeni, prenosi RTCG.

“Žičara je posebna šansa za lokalno stanovništvo”, poručio je.

Milatović je kazao da je ukupna investicija procijenjena je na oko 20 miliona eura a za 12 mjeseci od potpisivanja ugovora trebalo bi da imao završenu žičaru.

“Budućem konecesionaru bi pored upravljanja žičarom pripalo 15 odsto naknade od neto vrijednosti profita na period od 30 godina. Nakon toga žičara i propratni sadržaji prelaze u vlasništvo države.
Predviđeno je upravljenje žičarom 7 mjeseci godišnje minimum, dok su projektovani prihodi od 4 do 9 miliona eura”, kazao je Milatović.

Ministar ističe da će žičara Crnu Goru dovesti na listu atrakcija u Evropi koju bi trebalo posjetiti.

Predstavnik Konzorcijuma Leitner, Martin Lajtner podsjetio je da je ta kompanija izgradila žičare širom svijeta i istakao da ke ipak, žičara Kotor-Lovćen biti jedna od najboljih koje su ikada napravili.

“Mi ćemo doći do odličnog pogleda na vrhu i to će biti dodatna atrakcija. Sa ekološke tačke projekat je veoma prihvatljiv. Nadam se da ćemo u proljeće 2023. imati otvaranje”, zaključio je Lajtner.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić očekuje da žičara bude u punoj funkcilji ljeta 2023.

On je kazao da će ovaj projekat doprinijeti razvoju Kotora i Prijestonice Cetinje.

“Što se tiče prihoda mislim da će ovaj projekat biti samo biti plus kada su prihodi u pitanju. Ovo će doprinijeti da turisti koji su do sada dolazili da se duže zadrže u gradu ali i da u Kotor dođe još veći broj turista. Ne postoji minus strana ovog projekta. Ovo sam može da doprinese Kotoru i Prijestonici Cetinje”, kazao je Jokić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *