Zbor radnika, pominju se i protesti

Dodajte komentar

Radnici Kombinata aluminijuma održaće danas zbor, kako bi donijeli svoj stav u vezi naredbe menadžmenta Uniproma da od danas počne programsko gašenje ćelija u Elektrolizi i time prestanka proizvodnje.

Koordinacioni odbor radnika je već juče, kada su dobili naređenje, saopštio da neće učestvovati u gašenju proizvodnje. Očekuje se da zbor radnika danas potvrdi takvu odluku, a moguće i da se donesu još neke odluke o drugim vidovima protesta zbog razočarenja u Uniprom i njegovog vlasnika Veselina Pejovića, ali i u postupke Vlade.

Odbijanjem gašenja radnici, prema informacijama “Vijesti”, pokušavaju da produže život fabrike i svojih radnih mjesta makar za još nekoliko dana kako bi se dalo više vremena za mogući dogovor. Međutim, Uniprom posljednjih mjeseci uopšte nije nabavljao druge sirovine za proizvodnju, tako da se ona može odvijati još najviše deset dana.

Uniprom je tražio da mu Elektroprivreda (EPCG) od 1. januara, kada ističe postojeći ugovor, obezbijedi dugogodišnje snabdjevanje strujom po najviše 45 eura za megavatčas (MWh).

Iz EPCG su odgovorili da u trenucima kada je cijena struje na međunarodnim berzama i preko 200 eura po MWh, najniža cijena koju mogu ponuditi je 120 eura po MWh.

Nakon toga je vlasnik Uniproma prekinuo pregovore saopštavajući da ga oni više ne interesuju i najavivši da će početi da gasi ćelije od 15. decembra kako bi uspio sve da ugasi do 31. decembra. Međutim, prije tri dana je odboru direktora EPCG ipak poslao dopis u kojem nudi da državna energetska kompanija preuzme upravljanje proizvodnjom, snabdijevanjem strujom i prodajom aluminijuma na period od godinu bez plaćanja naknade Unipromu, a da mu ga vrati u stanju kakav je sada.

Iz EPCG su odgovorili da taj dopis ne odgovara pravnoj formi ponude već da predstavlja pismo o namjerama, ali su ga poslali Vladi, kao svom vlasniku, na razmatranje. Iz odbora direktora EPCG su tada najavili da su spremni i na nove pogodnosti za Uniprom.

Vlada bi trebalo da danas ili sjutra odgovori na taj dopis, ali je pitanje da li ima vremena za nabavku ostalih sirovina ako se sada i obezbijedi struja za KAP.

Iz EPCG su naveli da bi izvozom struje, koji bi po niskim cijenama davali za KAP, mogli ostvariti dobit od preko 100 miliona eura, kao i da bi u tom slučaju mogli preuzeti dio radnika KAP-a i uplatiti značajnu dividendu državi od čega bi mogla da finansira socijalni program.

U Unipromu i povezanim firmama sada radi oko 500 zaposlenih koji su radno angažovani u pogonima Kombinata aluminijuma.

Za dugoročno snabdijevanje problem je što je neizvjestan rad najznačajnijeg proizvođača – TE Pljevlja za koju Evropska energetska zajednica traži obustavu rada jer je bivša uprava već potrošila 20.000 sati rada sa postojećom tehnologijom, koji su trebali da traju do 2023. godine, a nisu završili njenu rekonstrukciju.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *