Tesla će primati dogecoin kao sredstvo plaćanja

Dodajte komentar

Kriptovaluta dogecoin, inspirirana mimovima, naglo je porasla za čak 23 posto u utorak nakon što je Elon Musk rekao da će Tesla prihvatiti dogecoin kao plaćanje za dio svoje robe.

– Tesla će omogućiti da se neka roba može kupiti Dogeom i vidjeti kako ide – rekao je izvršni direktor proizvođača električnih automobila u tweetu.

Musk je često govorio o dogecoinu, nazivajući ga svojim omiljenim digitalnim novčićem i spominjući ga u pojavljivanju na NBC-jevom “Saturday Night Live”.

Dogecoin su u početku kao šalu započeli njegovi kreatori Billy Markus i Jackson Palmer 2013. Svoj znak preuzima od japanskog psa shiba inu, koji je inspirirao originalni “doge” meme.

Muskovi tweetovi i rastući interes talasa amaterskih ulagača potaknuli su interes za ovu kriptovalutu ranije ove godine, povisivši njenu cijenu.

Dogecoin je bio vrijedan samo djelić penija na početku godine ali je porastao do rekordno visoke cijene iznad 74 centa u maju.

Od tada je naglo pao – sa samo 20 centi, za više od 70 posto u odnosu na najvišu vrijednost svih vremena.

Neki kripto investitori kažu da je dogecoin fenomen sličan “meme dionicama” poput GameStopa i AMC-a i da ga ne treba shvaćati ozbiljno.

– Zapravo nisam uvjeren… da je dogecoin dobar za kripto tržište”, rekao je Brad Garlinghouse, izvršni direktor kripto firme Ripple, za CNBC prošlog mjeseca, prenosi Biznisinfo.ba.

Dogecoin je nedavno dobio suparnika u shiba inu, meme tokenu koji se smatra “ubojicom dogecoina”. Shiba inu je trenutno 13. najveći novčić po tržišnoj vrijednosti, nakon što je u jednom trenutku nakratko nadmašio dogecoin.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *