Stečajna uprava Montenegro Airlinesa traži 100 miliona eura od države

Dodajte komentar

Stečajna uprava Montenegro Airlinesa (MA) podnijela je tužbu Privrednom sudu protiv države kojom traži 100.241.505 eura po osnovu Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj bivšeg nacionalnog avio-prevoznika, saznaje Pobjeda.

Tužba je podnijeta 10. decembra, tri dana prije nego što je juče u parlamentu pokrenuta rasprava o stavljanju van snage ovog zakona kojim je bivša vlast odobrila državnu pomoć MA.

Od države se traži da, po osnovu članova tri, četiri, 14, 15 i 16 Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA, isplati 15 miliona za poreze i doprinose, 17 miliona duga Aerodromima, za izmirenje obaveza iz prošle godine 3,8 miliona, za nabavku aviona 60,5 miliona i za restauraciju motora 3,9 miliona.

“Sve sa zakonskom zateznom kamatom od podnošenja tužbe do konačne isplate, u roku od osam dana, pod prijetnjom prinudnog izvršenja”, navodi se u tužbi koju potpisuju advokati stečajne uprave Mihailo Bojović i Filip J. Jovović.

U tužbi se konstatuje da je ovaj zakon stupio na snagu 30. decembra 2019. godine i da je još na snazi. Država se ovim zakonom obavezala da bivšem avio-prevozniku ukupno isplati 143,3 miliona eura državne pomoći, što nije uradila.

“Prema evidenciji tužioca, od navedenog iznosa isplaćena je suma od ukupno 37.058.494 eura”, kaže se u tužbi.

Članom tri Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA predviđeno je da država isplati bivšem avio-prevozniku 25 miliona eura za namirenje duga po osnovu poreza i doprinosa, putem pretvaranja duga u kapital.

Član 13 istog zakona propisuje da će se sredstva za namirenje ovog duga defmisati godišnjim budžetom.

“Kako je tuženi na ime ove stavke tuženom već isplatio deset miliona eura, ima obavezu da isplati 15 miliona eura, pri čemu okolnost što se pominje godišnji budžet ne smije biti ograničavajuća, budući da je obaveza tuženog da u godišnjem budžetu predvidi sredstva za ispunjavanje zakonskih obaveza”, ukazuje se u tužbi.

Članom četiri država se obavezala da do kraja prošle godine isplati kompaniji ukupno 32 miliona eura za dug Aerodromima CG, a preostalo je da isplate još 17 miliona.

Članom 14 definisano je da država Zakonom o budžetu za prošlu godinu prenese kompaniji 11 miliona eura za iznajmljivanje aviona i motora, izmirenje obaveza po pravosnažnim presudama, u kojima se predmet spora odnosi na isplatu otpremnina i drugih obaveza iz radnog odnosa.

“Zakonom o budžetu za 2020. godinu predviđena je stavka koja se odnosi na finansiranje iz ove zakonske odredbe, a tužilac je, uprkos činjenici što je nad njim otvoren stečaj, i dalje registrovan za avionski transport, pa time podoban da iznajmljuje vazduhoplove i motore. Kako MA trenutno ima dugove iz radnog odnosa, to država ima obavezu da mu isplati 3,8 miliona eura”, ističe se u tužbi.

Država je, shodno članu 15 ovog zakona, dužna da za rad MA od 2021. do 2024. godine obezbijedi 50 miliona eura, što sa PDVom iznosi 60,5 miliona.

“Tužilac, iako je u stečaju, ima dozvolu Privrednog suda da obavlja poslovnu djelatnost, što ako bi ovaj iznos bio naplaćen, može perspektivno doprinijeti da se tužilac stabilizuje, vrati sve dugove i opet povrati redovni status postojanja i poslovanja”, dodaje se u tužbi.

Članom 16 država je dužna da isplati MA osam miliona eura za restauraciju motora, po planu koji usvoji odbor direktora kompanije. Za to je isplaćeno 4,8 miliona, dok je preostali dug države 3,9 miliona eura.

“Tužilac nalazi da imperativni karakter označenih zakonskih odredbi jasno ukazuje na obavezu tuženog da te odredbe poštuje, te da okolnost postojanja stečajnog postupka u odnosu na tužioca ne predstavlja prepreku da se date odredbe slijede, budući da sam zakon nije isključio njihovu primjenu u situaciji otvaranja stečaja, niti u pozitivnom zakonodavstvu Crne Gore postoji propis koji bi sprečavao tuženog da poštuje odnosni zakon. Tuženi nema namjeru da se vrati poštovanju konkretnog zakona, a stečajni upravnik tužioca ima obavezu da preduzima mjere za obezbjeđenje zaštite imovine stečajnog dužnika”, zaključuje se u tužbi.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić kazao je nedavno da država trpi svakodnevnu štetu po osnovu ovog zakona, te da je na osnovu njega podnijeto 86 tužbi

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *