Ponuda nije nadležnost EPCG, predlog uputiti Vladi

Dodajte komentar

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) informisala je kompaniju Uniprom da nije u mogućnosti da prihvati predlog te firme da formuliše ponudu za preuzimanje postrojenja radi proizvodnje primarnog aluminijuma. Kazali su, prema dopisu koji je dobio Portal RTCG, da Uniprom sa predlogom treba da upozna ovlašćenog predstavnika većinskog akcionara, to jest, Vladu Crne Gore.

Kako se navodi u pomenutom dopisu, EPCG informiše da nakon razamatranja nije u mogućnosti da prihvati predlog Uniproma da EPCG AD Nikšić formuliše ponudu za preuzimanje postrojenja radi proizvodnje primarnog aluminijuma.

“Naime, kao što ste već upoznati, zaključcima br. 10-00-57973 od dana 13.decembra 2021.godine, usvojenim na juče održanoj sjednici Odbora direktora EPCG AD Nikšić, istaknuto je da odluka o preuzimanju postrojenja radi proizvodnje primarnog aluminijuma nije u nadležnosti Odbora direktora. Na ovom mjestu još jednom ponavljamo da, imajući u vidu da EPCG AD Nikšić nije registrovana za obavljanje predmetne djelatnosti, bez prethodne odluke i odgovarajuće izmjene Statuta od strane Skupštine akcionara, kao najvišeg organa korporativnog upravljanja Društvom nadležnog za donošenje takve vrste odluka, ne postoji pravna mogućnost da poslovodstvo EPCG AD Nikšić u ovom trenutku uopšte razmatra Vaš predlog. Tim prije, jer berzanska cijena količine električne energije koja je tokom jednogodišnjeg perioda potrebna za nesmetano odvijanje procesa proizvodnje primarnog aluminijuma u Vašem postrojenju, u ovom trenutku iznosi više od 120 miliona eura, pa je riječ o investicionoj odluci čija vrijednost prelazi jednu desetinu osnovnog kapitala Društva, što je takođe u nadležnosti Skupštine akcionara Društva”, piše u dopisu EPCG.

Kako kažu, budući da je Uniprom upoznat sa činjenicom da je većinski akcionar EPCG AD Nikšić država Crna Gora, cijene neophodnim da predlog upute Vladi Crne Gore.

“Odnosno, da kontaktirate i sa predlogom upoznate ovlašćenog predstavnika većinskog akcionara. Svakako, Odbor direktora nije u poziciji da prejudicira stavove većinskog vlasnika i investicione odluke Skupštine akcionara. Postupajući u granicama svojih statutarnih ovlašćenja, poslovodstvo EPCG AD Nikšić ostaje posvećeno nastavku pregovora sa Vašom kompanijom radi zaključenja Ugovora o kupoprodaji električne energije. Da pregovore vodimo u dobroj vjeri i sa ozbiljnom namjerom, potvrđeno je i juče usvojenim Zaključkom na sjednici Odbora direktora kojim je izražena spremnost da u cilju daljeg kontinuiranog odvijanja procesa proizvodnje primarnog aluminijuma u Crnoj Gori, pored ranije utvrđenog popusta, ponudimo i dodatnu stimulativnu mjeru”, navodi se u dopisu koji je potpisao izvršni rukovodilac Direkcije za pravne poslove Mićun Milatović.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *