Novo pravilo u Njemačkoj moglo bi naše vozače da ostavi bez posla

Dodajte komentar

Transportna branša upozorava na moguće posljedice opšte obaveze vakcinisanja u Njemačkoj. To bi moglo dovesti do situacije, da vozačima koji stižu iz inostranstva zabrane ulazak u zemlju.

Njemačko Savezno udruženje špedicije i logistike (DSLV) upozorava na moguće posljedice obaveznog vakcinisanja. Glavni menadžer Saveza Frank Huster rekao je da bi obavezno vakcinisanje u krajnjem slučaju moglo dovesti do toga da hiljade vozača koji stižu iz inostranstva budu zaustavljeni na njemačkoj granici i da im bude zabranjen ulazak u zemlju, jer su imunizovani vakcinama poput Sputnjika. Ta vakcina nije priznata u Evropskoj uniji, piše DW.

Trenutno je ionako već nedovoljan broj vozača, a Huster postavlja pitanje, da li bi nevakcinisanim vozačima u Njemačkoj moglo biti ponuđeno vakcinisanje, kako bi ih motivisali da preduzmu taj korak. On navodi da predstavnici transportne branše trenutno razgovaraju s nadležnim ministarstvom.

– Otvorena pitanja moramo da riješimo prije uvođenja obaveznog vakcinisanja – kaže Huster.

Njegov Savez se ne izjašnjava izričito protiv obaveznog vakcinisanja, “ali velike su brige, da bismo mogli izgubiti dodatan broj vozača”.

I u Njemačkoj premalo vozača

Prema statistikama Saveza za transport roba logistiku i odvoženje otpada (BGL), u toj branši nedostaje između 60.000 i 80.000 vozača kamiona, a godišnje se taj broj povećava za 15.000. Prema riječima Dirka Engelharta, portparola Upravnog odbora tog strukovnog udruženja, nije moguće nadoknaditi manjak osoblja ni vrbovanjem vozača u istočnim zemljama Evropske unije, jer i tamo nedostaju na desetine hiljada vozača. Brojni vozači se odlučuju za bolje plaćene poslove u industriji, gdje je lakše uskladiti posao i porodični život, nego vozeći na međunarodnim relacijama. Ipak, Savez se izjasnio za to da država propiše obavezno vakcinisanje.

Predstavnici transportne i logističke branše su još prilikom uvođenja “pravila 3G” (vakcinisan, testiran, ozdravio) upozoravali na moguće probleme u isporuci, pošto jedan broj vozača nije vakcinisan. Prema tom pravilu, poslodavci mogu da dozvole pristup firmama samo onim radnicima koji su ili vakcinisani ili testirani ili su već preležali koronu. Udruženja iz logističke branše pribojavala su se da bi vozačima iz inostranstva mogao biti zabranjen pristup na područja logističkih centara.

Huster kaže da se u tom pogledu situacija popravila, pošto je s nadležnim ministarstvima dogovoreno da se pravila protumače tako, da se omogući isporuka robe bez kontakta. Time je nevakcinisanim vozačima iz inostranstva omogućeno da vozilima uđu na područje industrijskih i trgovinskih pogona.

Isti kamion, različita pravila

Prema jednoj anketi koju je među 10.000 ispitanika sproveo BGL, oko 28% stranih vozača nisu vakcinisani ili su kod kuće vakcinisani Sputnjikom. Engelhart kaže da je teže organizovati testiranje za vozače koji moraju da mijenjaju mesta utovara i istovara nego za vozače koji rade za samo jedan industrijski pogon:

– Neki vozači imaju dnevno čak pet ili šest destinacija, i na tim mestima ih zatiču različita pravila – 3G, 2G ili 2G+.

BGL zastupa oko 7.000 drumskih transportnih preduzeća. Engelhart u “pravilu 3G” vidi prepreku u svakodnevnom radu vozača koji je prožet tijesnim rasporedom:

– Veliki je problem zahtjev da vozači pokažu test na koronu, a oni su danima na točkovima i sa svojim ogromnim kamionima ne mogu da posjete centre za testiranje u centru grada. Tako, prema njemu, set “pravila 3G” zajedno sa nedovoljnim brojem vozača i logističkim uskim grlima, povećava pritisak na lance snabdijevanja.

Engelhart se zbog nedostatka vozača zalaže za veće plate u branši, koje naposletku mora da finansira potrošač. Osim toga, sam posao vozača, prema njegovom mišljenju, nije dovoljno priznat:

– Niko ne voli teške kamione na putevima, ali vozači transportuju samo to što mi trošimo, bez obzira da li su to životne namirnice za samoposluge i restorane ili paketi koje smo naručili onlajn.

Izvor: Blic.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *