Instant plaćanje u Crnoj Gori biće u funkciji najkasnije do kraja 2023. godine

Dodajte komentar

Instant plaćanje u Crnoj Gori biće u funkciji najkasnije do kraja 2023. godine, najavljeno je na današnjem sastanku rukovodstva Centralne banke i poslovnih banaka.

“Cilj CBCG je da obezbijedi sistem instant plaćanja koji će građanima omogućiti da obavljaju platne transakcije na brz, bezbjedan i jednostavan način bez gotovog novca ili platnih kartica, dok će prodavci roba i usluga novac od prodaje imati odmah na raspolaganju. Takođe, sistem instant plaćanja bi trebalo da u narednih pet godina doprinese smanjenju plaćanja gotovinom za petinu u odnosu na 2020. godinu, što će, između ostalog, uticati na smanjenje sive ekonomije, saopšteno je iz Centralne banke.

Na današnjem sastanku, guverner Žugić je istakao da je Centralna banka Crne Gore u prethodnom periodu intenzivno radila na pripremi preduslova za implementaciju sistema instant plaćanja u Crnoj Gori. „Na osnovu akumuliranog znanja i imperativa da pratimo savremene trendove, stekli su se uslovi da u godini pred nama zajednički zakoračimo u najvažniji projekat još od uspostavljanja platnog sistema kakvog danas poznajemo“, saopštio je guverner.

Zbog izuzetne kompleksnosti ovog projekta, planirano je da se projekat sprovede fazno i u tijesnoj koordinaciji sa bankama, kao učesnicima u platnom prometu. Na današnjem sastanku je dogovoreno formiranje radnog tijela za praćenje i koordinaciju aktivnosti na projektu. Najavljeno je da će tender za realizaciju prve faze projekta, koji će se finalizovati uz tehničku pomoć Svjetske banke, biti objavljen u martu 2022. godine.

Paralelno sa aktivnostima na uvođenju instant plaćanja sprovodiće se i aktivnosti na standardizovanju nacionalnog QR koda što je preduslov za uvođenje inovacija u sistemu platnog prometa. Očekuje se da finalni prijedlog i uputstvo za primjenu QR koda budu završeni do marta sljedeće godine, takođe uz tehničku pomoć Svjetske banke.

Predstavnici banaka podržali su inicijative Centralne banke i izrazili spremnost da kroz svoj angažman daju doprinos uspješnoj realizaciji planiranih aktivnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *