Uprava prihoda o taksistima: Postupamo jednako prema svima

Dodajte komentar

Uprava prihoda i carina oglasila se o postupanjima u predmetima taksi prevoznika i članova Strukovnog sindikata taksista Crne Gore, navodeći da postupaju prema svima jednako i transparentno.

– Postupali smo u skladu sa zakonskim propisima, a aktuelni menadzment njeguje princip neselektivnosti i jednakog tretmana prema svim, pa i ovim poreskim obveznicima, jer će se jedino takvim pristupom spriječiti dalji rast poreskog duga i obezbijediti veći stepen poreske discipline i naplativih obaveza- naveli  su oni u saopštenju.

Dodali su da se pred Upravom prihoda i carina vodi veliki broj postupaka za utvrđivanje poreske obaveze po žalbi , od čega samo u PJ Podgorica za oko 70 poreskih obveznika.

– Postupci se odnose na odlučivanje po žalbi u dijelu utvrđivanja poreske obaveze i osporavanja visine poreskog duga utvrđenog reprogramom u skladu sa Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja. Uvažavajući značaj ovih predmeta u prethodnom periodu, Uprava prihoda i carina je u maju donijela Odluku o formiranju radne grupe za analizu činjeničnog stanja i pripremu prijedloga o rješavanju u vezi predmeta poreskih obveznika/samostalnih taksista (taksista preduzetnika) sa zadatkom prikupljanja dokumentacije, izrade analize i pripreme predloga za rješavanje predmeta navedenih poreskih obveznika. Shodno Zakonu o prevozu u drumskom saobraćaju prevoznik obavlja prevoz na osnovu licence za javni prevoz putnika, koja se izdaje od strane nadležnog organa lokalne uprave, a jednom broju poreskih obveznika u 2013. godini je kao uslov za dobijanje licence (produženje) bila potrebna blagovremena prijava poreskih obaveza podnešena od strane obveznika – taksista uredno zadužena kod poreskog organa. Međutim, kako je u postupku odlučivanja po zahtjevu poreskih obveznika od strane poreskog organa utvrđeno, da veći broj navedenih poreskih obveznika, članova ovog sindikata, nije uredno podnosio poreske prijave, 2013. godine je na zahtjev istih izvršeno retroaktivno, naknadno, višegodišnje zaduženje- podsjetili su iz Uprave prihoda.

Nadalje su istakli da je u 2017. godini poreski organ ovim poreskim obveznicima rješenjem o prestanku poreske obaveze po osnovu zastare (apsolutne i relativne) konstatovao prestanak poreske obaveze samo za PJ Podgorica (objedinjeno sa Cetinjem i Danilovgradom) u iznosu od 1.201.061,08 eura.

– Pojedinačno najveći prestanak obaveze poreskog duga za jednog od članova Strukovnog sindikata iznosi 11.903,70 eura. Pojedini članovi ovog Sindikata nisu ispunjavali uslove za prestanak poreske obaveze po osnovu nastupanja relativne zastare za naplatu poreskog duga, usljed čega ovim poreskim obveznicima nije mogao biti utvrđen prestanak poreske obaveze u skladu sa zakonom, što je proizvelo kulminaciju njihovog nezadovoljstva. Poreski obveznici, članovi ovog Sindikata, su očekivali da će rješenje o prestanku poreske obaveze ujedno obuhvatati i obaveze po osnovu doprinosa za PIO. Na ovu ispravnu i na Zakonu zasnovanu odluku poreskog organa, poreski obveznici, članovi ovog sindikata, nisu se žalili na rješenja i ista su postala izvršna i pravosnažna u skladu sa važećim zakonskim propisima.Prije podnošenja zahtjeva za reprogram poreskog potraživanja u 2017. godini, na zahtjev poreskih obveznika, članova sindikata, izdato je N-3 obavještenje o neizmirenoj poreskoj obavezi 2017. godine. Poreski obveznici su lično preuzeli N-3 obrazac na sopstveni zahtjev, čime su bili upoznati sa svim obavezama koje su predmet reprograma zaključno sa 2016. godinom, a za koje se nisu stekli zakonski uslovi za nastupanje relativne zastare prava na naplatu, kao niti zastare doprinosa shodno citiranoj odredbi Zakona. Ipak, pojedini obveznici su nakon donošenja rješenja o reprogramu izjavili žalbu osporavajući visinu poreskog duga. Prema raspoloživim informacijama rješavanje po ovim predmetima od strane prvostepenog organa je u toku- zaključuje se u saopštenju Uprave prihoda.

Izvor: Dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *